Ingredience:

na základ:

  • 200 g dýně hokkaidó
  • 165 g hladké špaldové mouky + na podsypání
  • 1 PL kukuřičného škrobu
  • 1 PL mletého lněného semínka
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ¼ ČL soli
  • 1 PL olivového oleje

navrch:

  • 130 g passaty
  • 20 g sirupu (čekankového)
  • sůl
  • pepř
  • 80 g rostlinného sýra
  • 50 g rostlinné krémové pomazánky
  • rajčata
  • cibule
  • žampiony
  • bazalka
  • dle chuti můžete přidat cokoli, co máte na pizze rádi

Postup:

Dýni nakrájejte na menší kousky a uvařte ji v čisté vodě doměkka. Uvařenou a vychlazenou dýni rozmixujte na pyré.

V míse smíchejte mouku, škrob, lněné semínko, prášek do pečiva a poté do směsi zapracujte pyré a olej. Z pořádně zapracovaného pevného těsta vyválejte na pomoučené ploše požadovaný tvar pizzy a pomocí prstů uhlaďte a malinko zesilněte okraje. Základ na pizzu přemístěte na plech s papírem na pečení a dejte ji na 10 minut předpéct na 200 °C.

Mezi tím si nakrájejte zeleninu, kterou budete dávat navrch, a připravte si rajčatovou omáčku. Passatu smíchejte se sirupem a dochuťte ji solí, pepřem a popřípadě bylinkami.

Předpečenou pizzu potřete rajčatovou omáčkou, posypejte strouhaným sýrem, rozložte na ni zeleninu a po lžičkách přidávejte pomazánku. Pizzu dejte péct na 20 minut na 200 °C.

Dobrou chuť!

Tip: Rostlinný sýr vždy dávám ve větším množství odspodu hned na rajčatovou omáčku, kde se krásně rozteče, a v menším množství ještě navrch, kde vytvoří lehkou krustičku.