Ingredience:
na základ:
- 200 g dýně hokkaidó
- 165 g hladké špaldové mouky + na podsypání
- 1 PL kukuřičného škrobu
- 1 PL mletého lněného semínka
- 1 ČL prášku do pečiva
- ¼ ČL soli
- 1 PL olivového oleje
navrch:
- 130 g passaty
- 20 g sirupu (čekankového)
- sůl
- pepř
- 80 g rostlinného sýra
- 50 g rostlinné krémové pomazánky
- rajčata
- cibule
- žampiony
- bazalka
- dle chuti můžete přidat cokoli, co máte na pizze rádi
Postup:
Dýni nakrájejte na menší kousky a uvařte ji v čisté vodě doměkka. Uvařenou a vychlazenou dýni rozmixujte na pyré.
V míse smíchejte mouku, škrob, lněné semínko, prášek do pečiva a poté do směsi zapracujte pyré a olej. Z pořádně zapracovaného pevného těsta vyválejte na pomoučené ploše požadovaný tvar pizzy a pomocí prstů uhlaďte a malinko zesilněte okraje. Základ na pizzu přemístěte na plech s papírem na pečení a dejte ji na 10 minut předpéct na 200 °C.
Mezi tím si nakrájejte zeleninu, kterou budete dávat navrch, a připravte si rajčatovou omáčku. Passatu smíchejte se sirupem a dochuťte ji solí, pepřem a popřípadě bylinkami.
Předpečenou pizzu potřete rajčatovou omáčkou, posypejte strouhaným sýrem, rozložte na ni zeleninu a po lžičkách přidávejte pomazánku. Pizzu dejte péct na 20 minut na 200 °C.
Dobrou chuť!
Tip: Rostlinný sýr vždy dávám ve větším množství odspodu hned na rajčatovou omáčku, kde se krásně rozteče, a v menším množství ještě navrch, kde vytvoří lehkou krustičku.