Ingredience:

60 g másla
125 g hladké celozrnné mouky
3 vejce
lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 smetana ke šlehání
200 g měkkého čerstvého sýra, nejlépe ovčího
1 cibule
2 malé cukety
špetka muškátového květu
sůl a pepř

Postup:

Mouku vysypte na vál, udělejte do ní důlek a dovnitř vyklepněte jedno vajíčko. Přistrouhejte máslo, přidejte lžičku soli a vypracujte hladké těsto, které se nebude lepit. Zabalte ho do potravinové folie a nechte hodinu odpočívat v lednici.

Pak těsto rozválejte na tenký plát. Správnou velikost plátu si ověříte tak, že na něj dnem vzhůru přiložíte formu, ve které quiche chcete připravovat. Těsto by mělo přečnívat o tolik, kolik měří okraje formy.

Přebytky odřízněte a plát přesuňte do vymazané formy. Nakonec těsto několikrát propíchejte vidličkou a korpus dejte na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.

Mezitím si připravte cuketovou náplň. Cukety omyjte, osušte a nakrájejte na plátky, pak je posolte a nechte „vyplakat“. Cibuli a česnek nakrájejte na malé kostičky a lehce je osmahněte v olivovém oleji. Pak pánev odstavte z plotny a přidejte smetanu. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem a na závěr do chladnoucí směsi zamíchejte nadrobený čerstvý sýr a zbylá dvě vajíčka.

Smetanovou směs vlijte do předpečeného korpusu, pak do formy přidejte nakrájené cukety a pečte tak dlouho, dokud se na povrchu nevytvoří nazlátlá krusta a smetanový vnitřek neztuhne. Trvá to přibližně 40 minut.