PRO 4 OSOBY:

1 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 lžička soli
1 lžička provensálského koření
1 kg cuket
80 g jáhel
svazek kopru
citronová štáva či umeocet
200 ml rýžové smetany

POSTUP:

Na olivovém oleji osmahněte cibuli nakrájenou na kostičky. Kdo má rád česnek, může přidat i několik stroužků. Přidejte sůl – je dobré, když se natáhne už do cibule. Pak přisypte provensálské koření. Vhoďte pokrájenou cuketu, propláchnuté jáhly a zalijte vodou tak, aby směs byla ponořená. Přikryjte pokličkou a vařte do změknutí jáhel. Jakmile jsou jáhly měkké, přidejte zelené bylinky (nešetřete jimi) a rozmixujte vše tyčovým mixérem do krémové konzistence. Na závěr můžete zjemnit rýžovou (či jinou rostlinnou) smetanou a lehce okyselte citronovou štávou či umeoctem. Na talíři ozdobte koprem a čerstvě mletým pepřem.