Ingredience:

200 g cizrny (nebo 800 g z plechovky)
3 cm řasy kombu nebo 2 bobkové listy
2–3 stroužky česneku
2 lžíce sezamové pasty tahini
1 lžička římského kmínu
šťáva z ½ citronu
sůl
12 lžic extra panenského olivového oleje
sezonní zelenina k podávání: řapíkatý celer, mrkev, okurka, kedlubna...
sezamová, dýňová a slunečnicová semínka k podávání

Postup:

Cizrnu namočte na 12–24 hodin, namáčecí vodu 2–3× vyměňte. Dejte do čisté vody, aby byla cizrna ponořená, přidejte řasu kombu nebo bobkový list (stejně jako namáčení pomohou snížit nadýmání) a uvařte doměkka. Slijte a vodu, ve které se vařila, uchovejte.

Do mixéru dejte uvařenou cizrnu, oloupaný a podrcený česnek, tahini, podrcený římský kmín, sůl, šťávu z citronu, olej a rozmixujte. V průběhu mixování přidávejte scezenou vodu z cizrny dle potřeby. Podávejte se sezonní zeleninou nakrájenou na špalíky posypané semínky.