Ingredience:

500g celozrnné špaldové mouky
špetka soli
4 polévkové lžíce tekutého, nejlépe domácího medu
hrst vlašských ořechů, vyloupaných
1 čajová lžička skořice
1 čajová lžička sody
500ml podmáslí
50g povoleného másla na pokojovou teplotu
hrst hrozinek
plátky mandlí na ozdobení

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, skořici a jedlou sodu a promícháme. V jiné misce si spojíme podmáslí s máslem a důkladně rozšleháme. Poté nalijeme do misky s moučnou směsí a opět důkladně zamícháme. Přidáme rozinky a pořádně zamícháme. Vznikne mokré těsto, které přeneseme na pomoučený vál a vyformujeme do tvaru mazance, tedy do tvaru kulatého chlebu. Přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, nožem do středu vykrojíme hlubší kříž, aby nám mazanec při pečení nepraskl. Na závěr potřeme podmáslím a posypeme plátky mandlí.

Mazanec dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů zhruba po dobu 45 minut. Podáváme s máslem, případně marmeládou či medem.