Kde vznikl bramborový salát?

To už samozřejmě jako u většiny časem prověřených tradičních pokrmů není známo. Každopádně lze vysledovat několik stop vedoucích k nejmenovanému francouzskému kuchtíkovi zaměstnanému na moskevském dvoře počátkem 20. století. Teprve v jeho první polovině se smažený kapr s bramborovým salátem dostal i do povědomí českých hospodyněk. Tradice je to tedy veskrze mladá. Přesto však již v té době obsahoval bramborový salát hojnou porci majonézy, ovšem na úkor kořenové zeleniny. Ta ale chybí i v bramborovém salátu na vídeňský způsob. Pojďme ho tedy vyzkoušet.

Co budete potřebovat?

Pro přípravu vídeňského bramborového salátu si samozřejmě připravte ve slupce uvařené salátové brambory. Na kilo brambor si připravte 2 středně velké červené cibule, 2 natvrdo uvařená vejce a velmi důležité ingredience na zálivku. Ta se skládá z 1 litru silného hovězího vývaru obohaceného o pár kapek slunečnicového oleje a estragonového octa. Na ochucení bude stačit mořská sůl a čerstvý mletý pepř.

Příprava je jednoduchá

Uvařené brambory ještě za tepla oloupejte a pokrájejte na malé kostičky. Přidejte cibuli a dobře promíchejte. Nakonec přilijte hovězí vývar s olejem a octem. Pamatujte na to, že brambory by měly být stále teplé, aby vývar dobře nasály. Do směsi můžete přidat pokrájená vejce a vše dochutit solí a pepřem. Před konzumací nechte salát vychladnout a několik hodin uležet, aby se všechny chutě stihly dostatečně propojit. Vídeňský salát je rychle hotový a skvěle chutná. Přesto si jej však můžete vylepšit pomocí několika ingrediencí a připravit si tak opravdový gurmánský zážitek, na který budete ještě dlouho vzpomínat.

Tipy na vylepšení vídeňského salátu

I náš tradiční bramborový salát si každá rodina hýčká a přizpůsobuje na míru svých mlsným jazýčkům. Stejné je to i v Rakousku. Na vídeňský bramborový salát lze najít tolik variací, že si z nich určitě vyberete i vy. Přidat můžete například na jemno pokrájené kyselé okurky nebo dokonce ředkvičky. Na kaloriích trochu přidá opečená na drobno nakrájená slanina. Vídeňský salát ale můžete vylepšit i obyčejnou pažitkou anebo petrželkou. Skvělý bude také aromatický kopr.

Co servírovat k vídeňskému salátu?

Sám o sobě se nabízí vídeňský řízek. Ten originální se připravuje z telecího masa. Neprohloupíte ale ani rybou. Skvělý bude smažený kapr. S chutěmi salátu se ale dokáže snoubit i klasický vepřový řízek nebo vařený plátek hovězího masa, který si budou moci dopřát i dietáři. Chcete-li vyzkoušet neotřelou kombinaci, připravte si k salátu třeba tresku v rajčatové omáčce. Kombinace na první pohled nesourodých chutí vás ohromí.