Bábovka s cuketou

Zdroj: Eliška Lossmanová
Cuket je teď všude plno a přiznám se, že už je dávám úplně do všeho. Cuketa je skvělá jak do slaných, tak i sladkých jídel – důkazem je tahle nadýchaná bábovka, která je plná živin a vitaminů, je tak akorát sladká a hlavně neskutečně dobrá!
INGREDIENCE:
- 300 g hladké špaldové mouky
- 120 g celozrnné hladké špaldové mouky
- 60 g strouhaného kokosu
- 100 g mix oříšků
- 15 g prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 140 g cukety
- 120 g javorového sirupu
- 70 g kokosového oleje
- 2 polévkové lžíce jablečného octa
- 270 ml rostlinného mléka
NA VYMAZÁNÍ FORMY:
- kokosový olej
- strouhaný kokos
POSTUP:
Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte mouky, kokos, prášek do pečiva, jedlou sodu a pokrájené oříšky (já si je předem na chvilku namáčím do čisté teplé vody).
Cuketu nastrouhejte na jemnému struhadle a vmíchejte ji k suchým ingrediencím. Poté vmíchejte i sirup, rozehřátý olej a jablečný ocet.
Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na bábovku (popřípadě na chleba nebo do muffinů…). Bábovku pečte při 180 °C zhruba 45–50 minut.