Zásobárna vitaminů

Třešně obsahují tolik vitaminů a minerálů jako zázračné potraviny, za které jsou považovány například špenát nebo červená řepa. Z minerálů třešně obsahují především draslík, hořčík, vápník, zinek a železo. Z vitaminů zde najdeme C, B a E. Jsou také skvělým zdrojem antioxidantů – stejně jako další červené ovoce, třeba maliny a ostružiny.

Skvělé na pleť

Za to, že třešně mají tak úžasnou tmavě červenou barvu, může látka antokyan a ten společně s vitaminem C pomáhá našim tkáním, aby zůstaly pevné a pružné. Vitamin C totiž spojuje kolagen coby stavební prvek do podoby silné a pružné tkáně. Právě tyto látky se starají o zneškodnění volných radikálů a škodlivých enzymů – tím ochrání naši pokožku před projevy stárnutí. Pokud si tedy v letních dnech dopřejete pořádnou dávku třešní, účinky uvidíte na své pleti, která bude během pár dní vypadat svěže a mladistvě.

Nebojte se stoupnout na váhu

Pokud během několika dní opravdu výrazně zvýšíte příjem třešní a budete pít dostatek vody, výsledek uvidíte také, když si stoupnete na váhu. Díky třešním vaše tělo přestane zadržovat zbytečně mnoho vody a v kombinaci s čistější krví bez toxických látek uvidíte, že budete vypadat přímo báječně!

Pomocník při nemocích

Výčet nemocí, při kterých třešně pomáhají, je opravdu dlouhý. I proto není dobré tyto červené plody nijak podceňovat. Zázračně působí především, pokud trpíte dnou. Již 5 hodin po konzumaci třešní dochází ke snižování kyseliny močové v těle a záchvaty dny tak slábnou. Šťáva z třešní se doporučuje také pro sportovce, protože ulevuje od křečí a bolesti svalů. Obsahují také látky, jako jsou flavonoidy a perillyl alkohol, které mají silné protirakovinné účinky – především snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Pro nespavce

Třešně by do svého jídelníčku měli zařadit určitě ti lidé, kteří trpí nespavostí. Takové probdělé noci s sebou nesou velkou zátěž pro naši mentální i fyzickou kondici. Třešně obsahují hormon melatonin, který pomáhá ke kvalitnímu spánku. Obsahují ho dokonce ve větším množství, než naše tělo dokáže vyprodukovat. Denní dávka třešní zní mnohem lépe než prášek na spaní, co myslíte?

Léto už klepe na dveře a první várka třešní pomalu, ale jistě dozrává. Je načase vrátit se do dětských let a třešně si vzít ke svačině, obědu i večeři. Třešně neznamenají jen známou bublaninu na stole. Vychutnejte si osvěžující třešňovou šťávu, třešňovo-čokoládový koláč nebo ranní ovesnou kaši s třešněmi a ořechy, určitě nebudete litovat.