Jde to i jinak

Vyměňte několik ingrediencí a rázem dostanete cukroví, které bude stále skvěle chutnat, ale nebude tolik zatěžovat vaše tělo cukrem a zbytečnými kaloriemi. Přinášíme recepty na 3 druhy vánočního cukroví pro fajnšmekry, kteří chtějí mlsat zdravě. Linecké, vanilkové rohlíčky a včelí úly si můžete doma připravit i v odlehčené variantě.

Linecké se špaldou

Na přibližně 500 g hladké špaldové mouky budete potřebovat 1 máslo a 1 žloutek. Cukr nahradíte přibližně 100 ml datlového sirupu, 50 g sladidla ze stévie anebo 200 ml rýžového sirupu. Na pomazání si připravte domácí marmeládu. Postup je jednoduchý. Mouku smícháte s ostatními ingrediencemi a vypracujete hladké tuhé těsto, které po zabalení do igelitu nebo potravinové fólie necháte uležet v lednici alespoň přes noc. Na pomoučněném válu z něho připravíte asi 4 mm silnou placku, ze které budete vykrajovat různé tvary. Ty po přibližně 10 minutách pečení v troubě předehřáté na 180 °C necháte vychladnout, následně budete potírat marmeládou a lepit k sobě. Na přípravu si vyhraďte dostatečný čas před Vánoci, cukroví je potřeba nechat alespoň týden uležet, aby dobře změklo a propojila se chuť marmelády a těsta.

Oblíbené vanilkové rohlíčky z pohanky

I voňavé vanilkové rohlíčky lze připravit zdravěji. Připravte si přibližně 200 g pohankové hladké celozrnné mouky, 50 g celých mletých mandlí, 1 žloutek, 200 g másla, nastrouhanou citronovou kůru a jako sladidlo třtinový cukr anebo fruktózu. Všechny ingredience smíchejte a vypracujte hladké těsto. To nechte v lednici alespoň 2 hodiny odležet. Z něho nakonec odkrajujte kousky a tvarujte rohlíčky, které pečte přibližně 10 minut v troubě rozpálené na 180 °C a po vyjmutí je ještě teplé obalujte ve směsi třtinového moučkového cukru a dřeně z vanilkového lusku.

Včelí úly pro celiaky

Výborné vánoční cukroví si můžete dopřát, i pokud trpíte alergií na lepek. A ani jej nepotřebujete péct. Na známé včelí úly v odlehčené variantě si připravte 200 g bezlepkových piškotů, 100 g jemně mletých vlašských ořechů, 100 ml datlového sirupu, na obarvení místo kakaa karobový prášek a na spojení ovesný nápoj v prášku. Ze všech ingrediencí vypracujte tuhou hmotu a tvarujte z ní kuličky. Ty obalujte v karobovém prášku, aby nelepily, a vtlačujte do formy na včelí úly. Udělejte malý důlek a ten plňte náplní ze sušeného ovesného nápoje, trochy karobového prášku a vody. Celý úlek tradičně uzavřete piškotem a po zpracování veškeré hmoty nechte v chladu utuhnout.

Jako skvělou a zdravou variantu vánočního cukroví si můžete dopřát i nepečené datlové kuličky.