Kde se berou pigmentové skvrny

Pigmentové skvrny vznikají v důsledku tzv. hyperpigmentace, což je stav, při kterém kůže ve zvýšené míře produkuje přirozený pigment melanin. Ten dodává pokožce a vlasům barvu. Skvrny mohou mít barvu od světle hnědé až po černou a mohou mít různé tvary a velikosti. Může se jednat o drobné pihy až velké tmavě zbarvené plochy. Pigmentové skvrny na obličeji se nazývají melasma.

Příčiny hyperpigmentace jsou různé, patří mezi ně například vystavení slunečnímu záření, stárnutí pleti, hormonální změny (například během těhotenství), některé léky (antikoncepční pilulky) nebo některá kožní onemocnění (třeba ekzém či lupénka).

Jak lze zesvětlit pigmentové skvrny

Abyste zesvětlili pigmentové skvrny, měli byste se co nejvíce vyhýbat slunečnímu záření, a když jdete ven, používejte opalovací krém s vysokým SPF. Můžete také vyzkoušet některý z domácích přírodních prostředků.

Zesvětlení pigmentových skvrn přírodní cestou

1. Na místo s pigmentovými skvrnami naneste citronovou šťávu nebo ocet a nechte působit 10–15 minut, poté opláchněte. Tento postup provádějte jednou denně, pravidelně, alespoň po dobu jednoho měsíce.

2. Vyrobte si pastu ze stejných dílů vody a jedlé sody a naneste ji na pigmentové skvrny. Nechte ji působit 10 minut a poté ji smyjte. Tento postup provádějte jednou denně, opět po dobu alespoň jednoho měsíce.

3. Smíchejte 1 polévkovou lžíci medu se 2 polévkovými lžícemi mléka a naneste směs na pokožku s pigmentovými skvrnami. Nechte ji působit 15 minut a poté ji smyjte vlažnou vodou. Toto provádějte jednou nebo dvakrát týdně po dobu nejméně jednoho měsíce.

4. Udělejte pastu z 1 lžíce arašídového oleje a 1 lžíce jedlé sody. Naneste na pigmentové skvrny a nechte působit 10 minut, poté opláchněte. Dělejte to jednou denně po dobu nejméně jednoho měsíce.

5. Na pigmentové skvrny lze také aplikovat gel z aloe vera, který je pomůže zesvětlit. Jednoduše naneste gel na místo a nechte působit 30 minut, poté opláchněte.

Který z našich pěti tipů na zmírnění pigmentových skvrn si zvolíte vy? Vyzkoušet jich samozřejmě můžete i několik a zůstat u toho, který vám bude nejvíce vyhovovat. V každém případě je hraniční dobou, po které byste již měli zpozorovat první výsledky svého počínání, jeden měsíc. Jestliže se po této době nic nestane, přestože dodržujete konkrétní postup, může být váš problém se skvrnami jiného než kosmetického charakteru a je namístě detoxikace celého těla, například pomocí některého z ájurvédských přípravků, případně návštěva lékaře.

Zbavte se pigmentových skvrn pomocí ájurvédy

Pigmentové skvrny mohou být v některých případech způsobeny také zanesením organismu toxiny. V tomto ohledu trpí především játra. Proto se někdy pigmentové skvrny označují také jako jaterní. S vytažením toxinů z jater dokáže pomoci ájurvédské ovoce amalaki, které velmi účinně zesvětluje pigmentové skvrny. Pro dokonalou detoxikace organismu a předcházení jaterním skvrnám je vhodné zařadit do jídelníčku kombinaci tří druhů ájurvédského ovoce – amalaki, haritaki a bibhitaki. Ta se díky vysokému obsahu vitaminu C dokáže postarat o projasnění a napnutí pokožky, ale také má pozitivní vliv na kožní potíže spojené s nedostatečnou funkcí jater a střev. Tuto směs najdete pod názvem triphala.

Mohlo by vás zajímat: Zasaďte si indický angrešt neboli amalaki

Zdroje:
1. https://www.akka-ajurveda.cz/
2. https://tradicniayurveda.cz/