Změna času nastane v noci ze soboty na neděli 30. října. S přechodem na zimní čas se ručičky na hodinkách posunou o hodinu zpět, ze třetí hodiny ranní na druhou. Sice si tak přispíme o hodinu déle, nicméně střídání letního a zimního času se na nás může negativně podepsat. Obzvláště citliví jedinci ho můžou horko těžko snášet.


S příchodem podzimu je to každý rok stejné – provází ho stále méně slunečního světla. Odpoledne se stmívá už kolem páté hodiny, a to se samozřejmě odráží na naši pohodě, respektive nepohodě.

Navíc otočení hodin o hodinu zpět může narušit naši produktivitu a úroveň energie a způsobit spánkovou deprivaci. Nejhůře tuhle změnu snášejí starší lidé, malé děti a senzitivní jedinci, kterým může trvat až týden, než si na změnu času přivyknou.

Za co může změna času

Lidé se potýkají se stresem, nespavostí nebo oslabením imunity. Posun na zimní čas může mít negativní vliv také na psychiku. Sice se ráno budete několik dní probouzet po východu slunce, ale odpoledne přijde dřív tma, což u některých lidí vyvolává smutek, apatii nebo deprese. Například u těch, kteří byli zvyklí chodit domů z práce za světla.


S přechodem na zimní čas eviduje policie nárůst sebevražd, a proto v tomto období pečujte kromě těla i o psychiku.


Můžete zaznamenat také zvýšený pocit hladu.


V týdnu po změně času se budete v práci i v soukromí nejspíš potýkat se sníženou produktivitou. Podle britských vědců klesá pracovní výkonnost po změně času až o 50 %. Zvolněte proto v práci na pomalejší tempo.

Jak se na změnu času připravit

Nepoužívejte hodinu spánku navíc jako výmluvu k tomu proč ponocovat. Naopak, v sobotu si jděte lehnout ve stejnou dobu, na jakou jste zvyklí, abyste si udrželi pravidelný cyklus spánku a bdění.

Po změně času se snažte taky probouzet každý den ve stejnou hodinu, abyste pomohli obnovit přirozený rytmus vašeho těla.

Držte se svého rozvrhu. Během přechodu na zimní čas dodržujte časy stravování, společenského života, spánku a cvičení. Když se ráno vystavíte dennímu světlu, pomůže vám to lépe se adaptovat na nový den.


Vyhněte se odpoledním šlofíčkům. Zavírat oči v poledne je lákavé, zvláště pokud se cítíte ospalí, ale vynechání denního spánku je klíčem k tomu, abyste se přizpůsobili změně času. Proč? Protože dlouhý denní spánek by vám mohl ztížit spánek v noci, který je pro regeneraci našeho těla naprosto nezbytný.

Vyhněte se taky kávě a alkoholu, a to čtyři až šest hodin před spaním. Kofein i alkohol vám můžou bránit v kvalitním spánku. Pokud nemůžete usnout, nerozptylujte se mobilem nebo počítačem, ale relaxujte, vyzkoušejte vedené meditace, které vás na spánek krásně připraví, nebo sáhněte po knížce a svítit nechte jenom lampičku. Zásadní je nemyslet před spánkem na povinnosti a nestresovat se.

Co jsou to biologické hodiny?

Co jsou to biologické hodiny?

Organismus si díky nim udržuje vlastní rytmus v prostředí, které se mění. Hodiny nám nastavují procesy v těle tak, aby byly připravené ve správné fázi dne, třeba na dobu ranního vstávání nebo usínání. Kromě toho regulují také některé procesy ve vnitřních orgánech.

Zdroje:

www.vitalia.cz

www.healthclevelandclinic.org

www.cnet.com