Kde se bere alergie

Alergická reakce je odpovědí organismu na vystavení vnějším vlivům, které mu nevyhovují. Každý organismus má jinou míru tolerance, proto je u každého reakce při vystavení stejnému alergenu různá. Obecně však platí, že organismus silně reagující na alergeny je potřeba posílit ve smyslu zbavení plísní a podpory činnosti vnitřních orgánů, zejména jater zpracovávajících škodliviny a slinivky břišní odpovídající za reakci sliznic na dráždivé podněty.

První alergeny již na konci zimy

Na jaře dominují zejména pylové alergeny pocházející ze stromů, například z břízy, dubu či ořešáku. Pomalu se ale ke slovu hlásí také trávy, které pak převládají v létě, kdy jsou projevy alergické rýmy obzvláště nepříjemné. Kromě nich se mohou v důsledku expozice pylovým alergenům objevit také nejrůznější ekzémy, pálení očí či zduřelé uzliny. Jak ulevit nejčastějším symptomům alergie, aniž byste si tělo zanášeli další chemií? Vsaďte na přírodu.

Vyzkoušejte nenápadnou houbu penízovku

Penízovka smrková je houba oranžové barvy rostoucí v trsech, jejíž průměr klobouku bývá maximálně okolo 8 cm. Najdete ji nejčastěji na mrtvém dřevě listnatých stromů. Výluh či tinktura z ní působí na lidský organismus protiplísňově a antibakteriálně. Užívat ji lze jak vnitřně, tak i na kůži či nehty stižené plísní. Pomáhá také na akné a posiluje srdce a slinivku břišní. Ve všech případech se doporučuje penízovku užívat alespoň po dobu tří týdnů. Organismus zbavený plísní má tendenci vykazovat slabší imunitní reakci i vůči nejčastějším alergenům. Jestliže se u vás alergické příznaky přece jen objeví, rozhodně by vaší pozornosti neměla ujít tinktura z měsíčku lékařského v kombinaci se žampionem. Ta pomůže zmírnit zahlenění a eliminovat potíže s dýcháním.

Na alergickou rýmu vyrazte s diviznou

K uvolnění ucpaného nosu je při alergické rýmě potřeba především zklidnit zduřelou sliznici nosu. K tomu výborně poslouží diviznový olej, který si jednoduše připravíte i sami doma. Stačí do čtvrtlitru panenského olivového oleje vložit jednu velkou diviznu a nechat alespoň 2 týdny stát na teplém místě. Průběžně můžete protřepávat a nakonec olej sceďte. Pak jím naplňte sprej a pravidelně vstřikujte do nosu. Aplikovat jej můžete také na hrudník a pomoci si tak od zahleněných průdušek.

Proti králičím očím pomůže borůvka

Podrážděné svědící oči se zarudlými koutky mohou z alergické reakce snadno přerůst až do zánětu spojivek. Rozhodně je nepodceňujte a neříkejte si, že to nějak vydržíte. Připravte si na jejich ošetření bylinný výluh z borůvkového listí, které můžete doplnit natí ze světlíku lékařského. Ten dostanete obyčejným zalitím přibližně 50 g bylin půllitrem horké vody a louhováním po dobu 15 minut. Do zchladlého výluhu namočte tampon a přikládejte jej několikrát denně na oči. Nechte působit co nejdéle. Pro zvýšení účinku tampon před použitím vložte do chladničky. Borůvky mají kromě zklidňujícího účinku tendenci posilovat zrak a regenerovat tkáně.