Každá část lidského těla, každý orgán má na noze tzv. reflexní plošku, která je energeticky a nervově spojená s daným místem v těle. Můžete si to představit jako neviditelnou strunu mezi jednotlivými částmi těla a chodidlem.

Ploska nohy, nárt, prsty, pata a okolí kotníků je tedy jakýmsi systémem ‚tlačítek‘, tlakem na ně může terapeut působit na oslabené části těla i harmonizovat hluboké tělesné orgány – játra, srdce, slezinu, plíce, ledviny a další – a tím ovlivnit jejich lepší funkčnost a celkovou imunitu.


„Reflexní terapie pracuje komplexně. Stimulací jednotlivých bodů se každá část těla posílí, aby fungovalo jako celek,“ říká masér a reflexní terapeut Karel Tejček. Lidé se na něj obracejí nejčastěji s chronickými bolestmi pohybového aparátu, únavou, opakovanými bolestmi hlavy, menstruačními problémy, trávicími problémy, ale třeba i jen preventivně.


Celé tělo na noze


Chodidlo je jako perfektní displej celého našeho těla, všechno se v něm odzrcadlí. Reflexní terapie je proto účinná a rychlá pomoc i při akutních bolestech, úrazech či zánětech. „Vše, co v těle není v pořádku, dostane svůj otisk ve svalovině, v tkáni nohy. Když jsem jednou přepadl z kola a pohmoždil si zápěstí, během tří hodin se odraz pohmožděného zápěstí na noze projevil. Mohl jsem si ho stimulovat a pomáhat si tak k uzdravení,“ vysvětluje Karel Tejček, který s metodou reflexní terapie pracuje už 10 let. Za tu dobu se hodně naučil od svých žáků i klientů. „Pro mě je to nejcennější metoda, jak s tělem pracovat, pomoci mu urychlit ozdravný proces a zregenerovat tělo.“ Klasická masáž prokrví svalstvo a ošetří fascie, takže povolí fyzické napětí. Reflexní terapie může spustit celkový proces regenerace organismu.


Jste lechtiví?


Nemusíte mít strach. Tím, že tkáň terapeut prohmatá do hloubky, lechtivost nehrozí. „Pro lidi, kde z nějakého důvodu nejde pracovat s nohama, jsou stejné odrazy na rukou, tam ale uzdravující proces bývá pomalejší,“ vysvětluje reflexní terapeut. Terapie poskytne okamžitou úlevu od bolesti, pokud se ale s problémem potýkáte už nějakou řádku let, nečekejte zázraky po prvním sezení. „Tkáň se rozmasíruje a dojde k lehkému uvolnění, pak vyžaduje častější opakování, promačkávání a stimulaci, aby se místo uvolnilo.“ K trvalým výsledkům je třeba dospět dlouhodobější prací, to platí v reflexní terapii jako všude jinde. Podstatné je přitom být metodě a možnosti uzdravení otevřený.

Bez víry to nejde


„Je důležité, aby člověk uzdravení věřil. Lidská mysl je silná, když věříte, že se uzdravíte a něco pro to děláte, zlepšení může přijít. Když ale uzdravení nevěříte, sami si limitujete možnost být zdraví,“ vysvětluje Tejček a dodává, že výhodou reflexní terapie je, že nemůže ublížit. Stav se může zhoršit na přechodnou dobu – říká se tomu uzdravovací proces. „Za celou dobu praxe jsem zažil asi čtyři případy, kdy se stav na chvíli zhoršil a většinou to odcházelo zvracením. Je to stejné jako u klasické masáže, když se uvolňuje šíje, krční páteř nebo zóna ramene, nejprve cítíte, že oblast bolí, ale pak se stav výrazně zlepší,“ který si za svou praxi ověřil, že každé tělo má úžasnou schopnost regenerovat, když mu to mysl dovolí.

Probuďte chodidla 3x jinak

Probuďte chodidla 3x jinak

Promačkejte si chodidla pevným stiskem. Naleznete-li místo, které vám je extrémně nepříjemné nebo naopak příjemné, zkuste zadat do googlu ‚reflexní mapa‘ – najdete spoustu mapek chodidel a spojíte si tak, který orgán nebo části těla žádají vaši pozornost.


Jednou nohou stoupněte na masážní míček nebo tenisák a jezděte po něm v různých směrech – od palce k patě, ze strany na stranu po plosce chodidla. Promasírujte všechna místa.


Bolesti hlavy, přetížená krční páteř, to jsou časté problémy, s kterými lidé přicházejí. Reflexní terapie považuje palec za odraz hlavy a pracuje s jeho uvolněním. „Palcem u nohy si různě pohrávejte, mačkejte, vytáčejte jen první článek, věnujte se palcům na obou nohou. Když cítíte tlak v oblasti přechodu krční a hrudní páteře, stimulujte promačkáním palcový kloub. Během 5 minut ucítíte uvolnění krční páteře,“ radí reflexní terapeut Karel Tejček. Celá vnitřní klenba chodidla odráží naši páteř, od palce na začátek patní kosti se dá ovlivňovat celá vztyčná část pohybového aparátu. I tu si můžeme sami promačkávat a pomáhat si tak od bolesti v různých částech páteře.


Zdroj: www.kareltejcek.cz