Rebarboru poznáte snadno. Má mohutné, tmavě zelené lopuchovité listy, mezi kterými se dá najít i květenství. Sezona rebarbory startuje v květnu a netrvá dlouho – v červnu vrcholí. Jedině tehdy si můžete vychutnat její nádherně zabarvené řapíky, ze kterých se dá připravit vynikající koláč, marmeláda, kompot, a pokud si troufnete, tak i báječná příloha k masu.
Lidová moudrost praví, že po svatém Janu, tedy po 21. červnu, bychom již rebarboru sklízet neměli. A to z jednoho prostého důvodu. Rostlina už tehdy obsahuje příliš mnoho kyseliny šťavelové, která může být pro náš organismus v krajních případech i toxická. Kvůli kyselině šťavelové se rebarbora ostatně nedoporučuje dětem ani těhotným ženám. Pokud ji ale budete konzumovat v rozumné míře a v sezoně, odvděčí se vám vysokým obsahem vlákniny, draslíku, hořčíku, manganu, vápníku a vitaminů C, B a E.
Rebarborová marmeláda
- 1,5 kg rebarbory
- 1 kg krystalového cukru
- 1 dcl rumu
- 1 bio citron, vymačkaný
- nastrouhaná citronová kůra
Stonky rebarbory pečlivě omyjte, oloupejte a nakrájejte na maximálně půlcentimetrové kousky. Vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla zelenina úplně ponořená. Vařte tak dlouho, dokud nezměknou a voda nezhoustne. Následně přidejte cukr, rum a vymačkanou šťávu z bio citronu i s kůrou. Míchejte rebarboru, dokud nezhoustne a směs strukturou nezačne připomínat marmeládu. V mezičase si vysterilizujte sklenice, abyste je následně mohli plnit ještě horkým džemem. Pečlivě utáhněte a otočte dnem vzhůru.
Lehký rebarborový koláč
Na těsto:
- 150 g špaldové celozrnné mouky
- 50 g ovesných vloček, rozmixovaných na prášek
- ½ balení prášku do pečiva
- 40 g třtinového cukru
- 60 g rozpuštěného másla
- 1 vejce z volného chovu
Na náplň:
- 6 stonků rebarbory, oloupaných, pokrájených nadrobno
- 150 g tvarohu ve vaničce
- 120 g řeckého jogurtu
- 2 vejce z volného chovu
- 135 g jablečného pyré
- 5 lžic medu (pro milovníky sladké chuti doporučujeme nahradit 50 g třtinového cukru)
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
Nejprve si ze surovin vypracujte těsto. Pak ho zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň půl hodiny odpočívat v lednici.
Do mísy si dejte jablečné pyré (domácí či kupované), přidejte tvaroh, jogurt, vejce a pomocí robota nebo ručně důkladně ušlehejte. Oslaďte medem či cukrem a znovu pořádně zamíchejte, aby se sladidlo rozpustilo.
Těsto natlačte do koláčové formy o průměru max. 25 cm. Vyžeňte ho i po stranách, aby náplň v koláči pěkně držela. Na dno naskládejte nadrobno pokrájenou rebarboru, posypejte dvěma lžícemi třtinového cukru a zalijte náplní.
Přendejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte dozlatova zhruba 45 minut. Na závěr koláč vyklopte dnem vzhůru a můžete jemně posypat stévií či xylitolem.
OVOCE, NEBO ZELENINA?
Tato vytrvalá, veliká, kolikrát až dvoumetrová rostlina, jejíž botanický název zní reveň kadeřavá, je často mylně považována za ovoce. Ve skutečnosti jde ale o zeleninu, kterou byste však nikdy neměli jíst syrovou. Před jakoukoli úpravou také rebarboru pečlivě očistěte.
Zdroje: