Lžičník lékařský (latinsky Cochlearia officinalis) získal své jméno podle charakteristického tvaru listů, které jsou masité s promáčklým středem, takže připomínají lžičku. Tato asi 30 cm vysoká dvouletka s hrozny bělavých květů má původ v přímořských oblastech severní a západní Evropy, dnes je rozšířená i u nás.
Lžičník a jeho užití v kuchyni
Kdysi se lžičníku říkalo kurdějová bylina. Asi tušíte proč. Námořníci si ji nakládali a brali s sebou na dlouhé plavby po moři. Na rozdíl od citronů (které navíc byly někdy těžko dostupné) se nekazila, zato obsah vitaminu C má podobný. Protože bylina kvete v letních měsících, vyplatí se teď její sběr. Zadarmo můžete mít zásobu vitaminů, ale i minerálů. Z bylinky si připravíte buď nálev, šťávu, nebo její listy můžete posekat a přidat do salátů či pomazánek. Využití je pestré a záleží jen na vás, jaké přípravě dáte přednost. Určitě se ale vyplatí pro léčivou bylinu zajít, roste hlavně u řek a potoků, protože má ráda vlhkou půdu. Vypěstovat si ji ale můžete i na balkoně.
Blahodárné účinky pro zdraví
Lžičník se dříve využíval v tradiční medicíně jako pomoc při nejrůznějších onemocněních. Jeho hlavním benefitem je vysoký obsah vitaminu C, který posiluje imunitu a podporuje tělo v boji proti infekcím. Lžičník je ale skvělý i při detoxikaci orgánů.
Lžičník také stimuluje produkci trávicích šťáv, což může být užitečné při poruchách trávení, jako je pálení žáhy nebo nechutenství.
Tradičně se používal jako prostředek na čištění krve a detoxikaci organismu, zvláště jater.
Protože má mírné diuretické účinky, doporučují ho bylinkářky užívat i při onemocnění močového měchýře, napomáhá totiž vylučování moči a tím pomáhá při odstraňování škodlivých bakterií z těla.
V neposlední řadě má léčivka protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit záněty v těle, například v dásních nebo při angíně. A díky antiseptickým účinkům pomáhá v boji proti bakteriálním infekcím a při hojení ran.
Jak lžičník užívat?
Lžičník má výraznou štiplavou až pikantní chuť, proto je ideální využít čerstvé zelené listy pro přípravu salátů. Do nich přidejte oblíbenou zeleninu, zakápněte kvalitním olejem a balzamikem, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem – a máte mega zdravou letní večeři na stole. Z listů si můžete uvařit i čaj. Listy jednoduše zalijete horkou vodou, po 10 minutách scedíte a pijete 2–3krát denně. Čerstvá nať je skvělá na šťávy a smoothie, stačí ji přidat do mixéru či odšťavňovače. Díky chuti připomínající řeřichu se posekaná nať výborně hodí taky do pomazánek – množství si určete podle libosti, záleží na tom, jak vám nahořklá chuť vyhovuje. Originálním dárkem pak může být výroba domácího lžičníkového vína. Jak na to? Asi 20–30 gramů nati rozmačkáte a zalijete 1 litrem oblíbeného červeného vína. Necháte 8 dní macerovat a pak pečlivě scedíte a přelijete do vymyté lahve.
Zdroje:
https://www.i60.cz/clanek/detail/23622/lzicnik-lekarsky-uzdravuje-i-chutnaMůžeme
https://www.dotyk.cz/magazin/lzicnik-lekarsky-ucinky/
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-373/scurvy-grass