Kam s ním

Pro zdárný růst a vývoj rostliny je důležité, kam ji umístíte. Vánoční kaktus není rostlinou, která by k životu nutně potřebovala sluneční paprsky. Dokonce příliš světla ani dobře nesnáší. Jde o jednu z mála bytových květin, které rozhodně polostínem neuškodíte. Klidně jej posaďte na severní okno. Uděláte mu tak jedině dobře. Vánoční kaktus nepotřebuje ani příliš tepla. Nadměrné teplo může dokonce zamezit jeho pravidelnému kvetení. Při běžných teplotách v bytě bude sice růst, ale s kvetením to bude horší. Chcete-li, aby kaktus vykvetl, přemístěte jej do chladnější místnosti. Nemusíte se obávat ani teplot pod 20 °C.

Jak často zalévat

Vánoční kaktus nepotřebuje příliš častou zálivku. Dokonce je citlivý na přelití. V období, kdy kvete, jej stačí zalévat v intervalu jeden týden. Mimo kvetení můžete i méně často. Na zálivku používejte spíše odstátou vodu. Snažte se udržet zeminu spíše suchou, případně mírně vlhkou tak, aby kořeny mohly dobře růst a nedocházelo k jejich uhnívání. Jestliže začnou bezprostředně po vzniku kaktusu opadávat poupata, měli byste začít s pravidelným rosením, které tento stav poměrně rychle napraví. Brzké opadávání poupat je totiž známkou suchého vzduchu v místnosti.

I vánoční kaktus lze letnit

Tato na pěstování velmi nenáročná rostlina ovšem ocení i speciální péči. Tou může být pobyt na čerstvém vzduchu v teplém letním období. Nedávejte jej ale na plné slunce, které by mu mohlo ublížit. Správně letněný vánoční kaktus nasadí kvalitní poupata a bude na podzim nebo v zimě velmi bohatě kvést.

Jak se liší vánoční a velikonoční kaktus

Možná doma máte rostlinu, která vypadá jako vánoční kaktus, ve skutečnosti jde ale o kaktus velikonoční. Víte, jak tyto dva druhy rozlišit? Rozdíl poznáte především na listech. Ty u velikonočního kaktusu nemají tak ostré špičky a jsou spíše oválné. Pokud vykvete velikonoční kaktus, květy nemají více pater jako v případě kaktusu vánočního. Celkový tvar rostliny vánočního kaktusu je v porovnání s vánočním také spíše okrouhlejší. A v neposlední řadě se obě rostliny liší také dobou kvetení. Ta je samozřejmě v případě toho velikonočního brzy na jaře.

Zajímavostí je, že vánoční a velikonoční kaktus jsou rostliny naprosto rozdílného druhu. Přestože oba pochází z oblasti brazilských deštných pralesů, v případě vánočního kaktusu jde o Rod Schlumbergera, známý také pod názvy Zygocactus nebo Epiphyllum, v případě velikonočního kaktusu jde o rod Hatiora, případně Rhipsalidopsis. Podmínky pro pěstování vánočního i velikonočního kaktusu jsou však velmi podobné, jen se liší doba, kdy se snažíme o jeho květ.

Jak přimět vánoční kaktus ke kvetení

Kaktusu po přenesení z letní ubikace dopřejte klidnější období s omezenou zálivkou. Klidně jej rovnou přemístěte i do místnosti s nižší teplotou. Potřebuje si po pobytu na čerstvém vzduchu trochu odpočinout a nabrat síly na kvetení. Takto jej nechte přibližně do poloviny až konce listopadu, kdy jej můžete začít postupně přihnojovat. Nehnojte ale vysokými dávkami naráz, spíše začínejte s menším množstvím hnojiva a postupně jej navyšujte. Přibližně v polovině listopadu začínají rostliny nasazovat první poupata. Jestliže byste rádi kvetení oddálili až na období Vánoc, nechte kaktus po přenesení do interiéru ještě nějakou dobu v teple. Při vyšších teplotách totiž určitě nepokvete. Na chladnější stanoviště jej můžete přenést přibližně týden až dva před plánovaným kvetením.