Využití v léčitelství

Saturejka byla odpradávna využívána k dochucení pokrmů, které způsobují nadýmání, protože právě tyto potíže dokáže zmírnit. Přidat ji můžete do luštěnin, dušené kapusty anebo zelí. Hodí se i pro konzervaci zeleniny či masa. V minulosti se saturejka používala také jako prostředek v boji proti střevním parazitům anebo při nechutenství či jiných trávicích problémech. Používána byla ale také k odpuzování šatních molů anebo jako afrodiziakum dodávající mužnou sílu.

Její aroma je opravdu výrazné, navíc je doplněné o palčivou chuť. Namístě je proto umírněné používání. Saturejka dokáže jako jedna z mála bylinek zvyšovat krevní tlak. Pozor by si na ni tedy měly dát osoby s hypertenzí a dalšími civilizačními chorobami. Naproti tomu dokáže čaj ze saturejky velmi dobře léčit také zánět žaludku, ale i potíže s tenkým střevem. Použít jej můžete i při průjmu či hypofunkci slinivky břišní. Na oslabený organismus působí čaj ze saturejky blahodárně.

Dva druhy saturejky

Volně u nás tato bylinka neroste. Pěstovat však můžete saturejku ve formě letničky (saturejka zahradní) anebo trvalky (saturejka horská). Zatímco ta zahradní vykvétá až koncem léta převážně bílými květy s růžovým nádechem, ta horská kvete převážně fialově. U obou druhů se sbírá nať s květem, ve které je nejvíce aromatických látek právě v době květu. Suší se ve svazcích ve stínu. Čerstvé lístky si můžete případně i zamrazit.



Jak na pěstování

Zatímco saturejku zahradní je možné vysévat brzy na jaře přímo na záhon, saturejka horská je mrazuvzdorná a může se stát vhodným barevným doplňkem nejrůznějších skalek, kamenných zídek či bylinkových záhonů. Vypadá jako keřík, který se bude při pravidelném zaštipování vrcholu krásně větvit. Pro pěstování saturejky je vhodná spíše hlinitopísčitá lehčí půda a dostatek zálivky. Zvládne přežít ale i delší suché období.

Dobrou zprávou je, že saturejku si můžete vypěstovat i doma za oknem v květináči a jejích chuťových i léčivých vlastností si tak užívat nepřetržitě po celý rok. Po zasetí počítejte s trochu delší dobou klíčení. Obvykle to trvá jeden měsíc. Chcete-li celý proces trochu urychlit, přesuňte saturejku na teplejší místo a dobře propustný substrát udržujte neustále vlhký. Saturejka vám bude za oknem krásně vonět a její skvělou chuť i aroma oceníte v mnoha pokrmech.