Kde se vzala rebarbora?

Rebarbora pochází původně z Číny. Tam se používala k léčebným účelům již před více než 2 000 lety. Rebarbora se pak po hedvábné stezce dostala do Evropy a pěstovala se v klášterních zahradách. Její cesta do Evropy vedla po březích řeky Volhy, jejíž jméno tehdy znělo "Rha". A právě to ovlivnilo také současný název této rostliny pocházející ze slovního spojení "Barbar Rha", tedy cizinec od řeky Rha. Latinsky Rheum rhabarbarum. Jako zeleninu začali v Evropě poprvé konzumovat obyvatelé britských ostrovů.

Jak vypadá rebarbora? A k čemu je dobrá?

Rebarbora má velké tmavě zelené listy a silné červené nebo zelené stonky. Právě ty jsou jedinou jedlou částí rostliny. Listy obsahují kyselinu šťavelovou, která je ve vysoké koncentraci zdraví nebezpečná, a nejsou tedy určeny ke konzumaci. Ostatně množství kyseliny šťavelové se s pozdnější dobou sklizně zvyšuje také v řapících. Její obsah je však možné snížit tepelnou úpravou. Stačí řapíky krátce blanšírovat. Rebarbora může nabídnout vysoký obsah vitamínu C, minerálních látek, draslíku, vápníku, apod. Proto si ji rozhodně dopřejte. Pozor by si ale na její zvýšenou konzumaci měli dát těhotné a kojící ženy a malé děti.

Přečtěte si také: Jarní jídelníček aneb Co vás nabije vitamíny i energií

Sázíme rebarboru

K sázení rebarbory přistupujeme na jaře nebo na podzim. Samozřejmě si ji můžete vypěstovat hezky ze semínka, mnohem rychlejší a praktičtější je ale množit rebarboru oddělením oddenků. Stačí požádat ochotného souseda, který již jeden exemplář této rostliny na zahradě má, anebo se poohlédnout v zahradnictví. Před umístěním oddenku rebarbory na stanoviště si připravte výsadbovou jámu dvakrát větší, než je kořenový bal oddenku. Na dno jámy dejte trochu kvalitního hnoje nebo kompostu a oddenek položte pupeny směrem nahoru. Přikryjte ho zeminou a jemně přitlačte. Po zasazení hojně zalévejte. Ostatně se zálivkou to v případě rebarbory nemůžete přehnat. Naopak sucho může způsobit zpomalení růstu.

Kdy rebarboru sklízet?

Rebarboře chvíli trvá, než se na novém stanovišti zabydlí. V prvním roce ji tedy raději ještě nesklízejte. Několik řapíků si ale můžete dopřát už ve druhém roce. S pořádnou sklizní umožňující přípravu nejrůznějších džemů, koláčů, sirupů a dalších pochutin počkejte raději do 3. roku. Buďte však při ní k rostlině šetrní. Nezbavujte ji nikdy všech řapíků najednou, zhruba třetinu listů jí ponechte pro další vegetaci. Právě to je množství dostatečné pro to, aby si rostlina do oddenků zvládla uložit dostatečné množství zásob, které v dalším roce bude moci využít pro tvorbu silných řapíků a rychlý růst.

V jakém ročním období se vydat na rebarboru?
Sezóna rebarbory začíná na začátku dubna a trvá do konce června. Nikdy neodřezávejte stonky rebarbory nožem, protože byste tím poškodili rostlinu. Místo toho prsty opatrně uvolněte řapíky od země a vytáhněte je. V případě potřeby můžete k tomuto účelu použít také malý rýč. Nepoškoďte však zbývající pupeny, které čekají v zemi na růst listů rebarbory v příštím roce. Listy, které nejsou určené ke konzumaci, můžete od řapíku odříznout a použít je jako mulč.

Zdroje:

https://www.nkz.cz
https://www.ireceptar.cz/