Podmínky pro pěstování

Pěstování rakytníku není složité. Jedná se o mrazuvzdorný keř, který vyžaduje alkalickou až neutrální půdu a spíše slunné stanoviště. Občasné zalití mu neuškodí, ale sucho mu dělá lépe. Pozor si dejte jen na těžkou jílovitou zeminu s kyselou reakcí. K tomu, aby prospíval, dokonce nepotřebuje ani příliš mnoho živin. Jednoduše dokonalá a odolná bylina.

Jak vysazovat

Chcete-li pěstovat větší množství rostlin naráz, zasaďte je do sponu ideálně 3 × 2 metry, aby měly dostatek prostoru pro růst. Mladé rostliny je také vhodné zalévat, aby dobře zakořenily. Při výsadbě mějte na paměti, že rakytník je rostlina dvoudomá, to znamená, že k opylení potřebuje samčí keře. V hojnější výsadbě se proto snažte dodržet pravidlo alespoň 10 % samčích rostlin. Jestliže plánujete zasadit pouze jednu samičí rostlinu, vždy je k ní potřeba pořídit také alespoň jednoho samce. Aby došlo k opylení, které je zajišťováno prouděním větru, dodržujte maximální vzdálenost samce od samic přibližně 10 metrů.

Jak udržet vysokou plodnost keře

Samozřejmě pravidelným řezem. Ten by měl v první řadě odstranit suché větve, protože jinak by hrozilo další vysoušení živého dřeva. V prvním roce růstu keře je také potřeba seříznout vrchol hlavního výhonu, aby se mohla v roce následujícím vytvořit mohutná koruna tvořící základ keře a nesoucí hlavní úrodu. Po zhruba 5 letech růstu je potřeba keř zmladit odřezáním starších větví, které postupně v průběhu dvou až tří let nahradí mladé plodné větve. Samčí keře je možné řezat intenzivněji a vytvarovat je do podoby stromu.

Kdy a jak sklízet rakytník

Sklizeň přichází na řadu obvykle v průběhu září a října. Zralé plody poznáme podle toho, že jsou plně vybarvené, ale ještě neměknou. Opravdu se zaměřte na sklizeň v pravý čas, protože v přezrálých plodech se snižuje množství vitaminů a zvyšuje se naopak zastoupení cukru. Nedozrálé mají naopak nepříjemnou trpkou chuť. Chcete-li si obírání trnitých větviček rakytníku usnadnit, ustřihněte celou větévku i s plody, vložte do mrazáku a poté zmrzlé plody pouze sklepněte. Kromě sklizně tak zároveň provedete i řez keře, který mu nijak výrazně neuškodí.

Elixír zdraví z vaší zahrady

Sytě oranžové plody rakytníku obsahují širokou škálu pro tělo důležitých vitaminů především skupiny B, C, A, D a K, třísloviny, silice, oleje a minerály. Dále pak v něm najdeme také rutin, podporující pružnost a sílu cévních stěn. Ten je mimochodem obsažený také v pohance. Upečete-li si doma výborný pohankovo-rýžový chléb a namažete-li jej navrch ještě marmeládou z rakytníku, uděláte pro své cévy maximum. Navíc budete mít i lepší náladu, protože v rakytníku se mimo jiné nachází alkaloid hippophein, který se v lidském těle přeměňuje na serotonin, tedy hormon dobré nálady. Rakytník má však pozitivní účinky také na sliznice jak trávicí, tak dýchací soustavy a pomáhá předcházet chřipkám a nachlazení. Jeho pravidelná konzumace působí preventivně taktéž na některé civilizační choroby a posiluje kardiovaskulární soustavu.