Co je medvědí česnek

Česnek medvědí (Allium ursinum) je planě rostoucí jedlá rostlina z čeledi cibulovitých. Je známý také pod názvy beranice, bukvice, česnek lesní, medvědí pór či medvědí cibule. Tuto vytrvalou rostlinu lze nalézt v lesích, zahradách a na vlhkých loukách v Evropě a některých částech Asie. Vědecký název Allium ursinum pochází z latinského výrazu pro medvěda, protože medvědi prý tuto rostlinu milují a jedí ji ve velkém množství. Silný zápach medvědího česneku je způsoben vysokou koncentrací sloučenin obsahujících síru v listech a cibulkách. Stejné sloučeniny dodávají medvědímu česneku jeho kulinářské vlastnosti a činí z něj vynikající přírodní lék s mnoha příznivými účinky.

Jak pěstovat medvědí česnek

Medvědí česnek se pěstuje velmi snadno a lze jej množit dělením cibulí na podzim nebo na jaře. Semena medvědího česneku můžete také na jaře přímo vysévat, ale v tomto případě bude trvat několik let, než rostliny dozrají a vytvoří cibulky. Medvědí česnek má raději stinná a vlhká místa a nejlépe roste v dobře propustné půdě bohaté na humus. Jakmile medvědí česnek zasadíte, začne se sám šířit tím, že u báze rostliny vytvoří nové cibulky. Pokud chcete jeho růst kontrolovat, můžete nové cibulky vykopávat a odstraňovat.

Na co si dát pozor při pěstování medvědího česneku

Pokud chcete do své zahrady přidat medvědí česnek, měli byste vědět, že medvědí česnek patří do čeledi Allium, kam patří také cibule, pórek anebo pažitka. Je to odolná rostlina, která snese nízké teploty, a dokonce i mráz. Při výsadbě medvědího česneku dbejte na to, abyste vybrali místo, které není na plném slunci. Ideální je polostín. Půda by měla být dobře propustná a bohatá na organické látky. Medvědí česnek dává přednost neutrálnímu pH (6,0–7,0), proto v případě potřeby půdu odpovídajícím způsobem upravte. Chcete-li zasadit stroužky medvědího česneku, jednoduše vykopejte jamku hlubokou asi 5 cm a stroužky rozmístěte 8 až 10 cm od sebe. Jakmile je medvědí česnek zasazen, dobře jej zalévejte, abyste udrželi půdu vlhkou.

Kdy a jak sklízet medvědí česnek

Nejlepší doba pro sklizeň medvědího česneku je od dubna do května, kdy listy obsahují největší množství prospěšných látek. To znamená těsně předtím, než začnou rostliny vykvétat, v krajním případě i v průběhu kvetení. Po odkvětu rostlina odumírá a až do následujícího jara je v klidu. Listy odřízněte ostrým nožem a dávejte pozor, abyste nepoškodili cibulky.

K čemu se hodí medvědí česnek

Medvědí česnek lze použít čerstvý nebo vařený. Má jemnější chuť než běžný česnek a lze ho jíst syrový v salátech nebo použít jako omáčku či pesto. Může se také vařit a používat jako dochucovadlo polévek a dušených pokrmů. Medvědí česnek je bohatý na vitaminy A a C a na minerální látky, jako je draslík, vápník a hořčík. Obsahuje také sloučeniny síry, které mají antibiotické, antivirové a protiplísňové účinky.

Ochutnejte: Špagety s pestem z medvědího česneku a brokolice

Zdroj:

http://medvedi-cesnek.cz/