Jak pomáhá černý bez?

Bez černý (Sambucus nigra) má především silné antioxidační účinky, posiluje srdce, zvyšuje pružnost cév a pomáhá také při pocení. Obecně má výborné výsledky, co se týče odvodňování organismu. Je silně močopudný a pomáhá také s eliminací otoků. Sbírají se především jeho květy a později na podzim také plody. Květy bezu obsahují velké množství tříslovin, flavonoidů, ale také organických kyselin, minerálních látek a vitaminu C. Nasušené jsou ideální bylinkou pro přípravu čaje na vypocení (v kombinaci se známým lipovým květem). Látky obsažené v bezovém květu pomáhají ke snadnějšímu vykašlávání a jsou také často užívaným prostředkem proti křečím a nadýmání.

Sběr květů se doporučuje spíše v dopoledních hodinách, ideálně do konce června. Sílu v sobě ukrývají ale také listy černého bezu, které můžete využít na jaře jako základ pro detoxikační čaj. Jemně nadrcené a přiložené na postižené místo ale dokážou také zmírnit projevy revmatismu. Od konce srpna do půlky listopadu dozrávající plody černého bezu neboli bezinky jsou výborným prostředkem na migrény, bolesti páteře či velkých kloubů. Obsahují ale také velké množství vitaminů A, B a C a dalších důležitých látek, jako jsou například glykosidy, antokyan, choliny, karoteny či organické kyseliny. Plody můžete konzumovat čerstvé, nasušit je anebo z nich vyrobit třeba džem.

Na co si dát pozor při pěstování černého bezu

Bez černý je listnatý keř, který dosahuje obvykle výšky až 5 metrů. Zjara a brzy v létě se pyšní drobnými žlutobílými kvítky vyrůstajícími v bohatých květenstvích, které mají silné a příjemné aroma. Z květů se v průběhu léta tvoří temně rudé plody kulovitého tvaru, které obsahují šťávu plnou vitaminů a minerálů. Bez černý potřebuje ke svému zdárnému vývoji spíše lehčí hlinitopísčitou půdu s dostatkem živin a vláhy. Je mrazuvzdorný, takže se nemusíte obávat zasadit jej přímo do země.

Doporučuje se každoroční tvarovací řez, a přemýšlíte-li o lokalitě, kam černý bez zasadit, vyberte takovou, která je co nejblíže kompostu. Bezu se tam bude dařit opravdu dobře, a dokonce látky, které vylučuje, prý i urychlují zrání kompostu. Kromě toho bez ze zahrady přirozeným způsobem vyhání krtky, hlodavce a další podobné škůdce. Chcete-li je ze své zahrady odstěhovat co nejdříve, zahrabte do krtčí hromádky několik čerstvých lupenů černého bezu. Jejich charakteristický zápach společně s vůní tlejícího listí krtky spolehlivě přestěhuje o zahradu dále.

Jak černý bez rozmnožit

Rozhodnete-li se pro pěstování černého bezu, ocitnete se před hlavním úkolem – jeho rozmnožením. Bez černý si můžete vypěstovat buď z řízku, anebo najít pod divoce rostoucím vzrostlým keřem malé výhonky, které vykopete a přesadíte si na zahradu. V neposlední řadě můžete černý bez množit prostřednictvím jeho semen. Stačí na podzim posbírat několik zralých bezinek, které spadly pod keř, a zasadit je přes zimu do květináče. Na jaře se již můžete těšit na první výhonky.

Jak získat kvalitní úrodu

Černý bez má květy a plody nejčastěji na ročních výhonech, které je potřeba každý rok po sklizni odstranit, aby byl další rok prostor pro nové. Ideální je, pokud roční výhony odstraníte společně s plody již v průběhu sklizně. Nebojte se větve ulámat nebo odstřihnout. Zejména v případě, že plánujete bezinky usušit, je můžete právě za větve zavěsit v dobře větrané místnosti.

Na co si dát u bezinek pozor
Především se vyvarujte jejich konzumace v syrovém stavu. Tepelně neupravené působí toxicky a mohou způsobit dokonce nevolnost. Jakmile je však necháte přejít varem, tyto negativní vlastnosti jsou tytam.