Kde se vzalo avokádo

Avokádo je plodem stromu s poetickým názvem hruškovec přelahodný. Ten roste především v tropických a subtropických oblastech a může dorůstat výšky až 20 metrů. Těchto rozměrů v našich podmínkách zřejmě nedosáhnete. Přesto se o pěstování avokáda můžete pokusit. Jeho krásné jasně zelené listy se stanou ozdobou nejednoho okna. Jak tedy s avokádem začít?

Připravte si:

  • 3 špejle
  • 1 avokádo
  • sklenici
  • zahradnický substrát
  • květináč

Jak na to

Při zpracování avokáda, z něhož chcete použít pecku na pozdější pěstování, dbejte na to, abyste nezařízli příliš hluboko a pecku nepoškodili. Avokádo nařízněte opatrně po obvodu tak, aby vznikly dvě poloviny. Ty chyťte opatrně do dlaní obou rukou a zatočte proti sobě. Jednu z polovin odklopte a vyjměte ven pecku. Sloupněte z ní jemně slupku a po obvodu do ní zapíchněte tři párátka. Nejlépe kolmo.

Pecku položte na sklenici, kterou si předem naplníte vodou tak, aby párátka držela pecku u horního okraje sklenice. Spodní část pecky by měla být neustále ponořena ve vodě. Vodu ve sklenici pravidelně měňte alespoň každé tři dny. Minimálně v okamžiku, kdy se na jejím povrchu objeví tmavý povlak. Ten z pecky jemně prsty očistěte.

Do několika týdnů by se na spodní části pecky měly objevit kořeny. Jakmile budou rozvětvené, přišel ten správný čas na přesunutí pecky z vody do pěstebního substrátu. Předtím vyjměte z pecky párátka. Na dno květináče nasypte drobný štěrk, ten překryjte substrátem a teprve poté nádobu dosypte substrátem. Do horní třetiny vložte pecku s kořínky.

Jak pečovat o avokádo

Květináč se zasazenou peckou umístěte na slunné a teplé stanoviště, ideálně na jižní okno. Dejte ale pozor, aby rostlina nebyla vystavena přímému slunci, které by mohlo spálit její listy. Dopřejte jí také dostatek vláhy. Zalévat můžete avokádo klidně obden. Dejte ale pozor, abyste jej nepřelili. Když začne stromek postupně růst, můžete mu jako podpěru přidat dřevěnou tyč nebo silnější drát.

Avokádo na výletě

V létě, když počasí překvapí příjemnými teplotami nad 20 °C, můžete květináč s avokádem přesunout na zahradu. Intenzivní sluneční svit jej může dokonce podnítit ke kvetení. Avokádo je velmi náchylné na mráz, proto jej ven dávejte až v době, kdy rozhodně nehrozí přízemní mrazíky. Nejprve začněte s kratším pobytem venku a postupně interval prodlužujte. Během týdne by mělo být avokádo schopno bez větší újmy přestát celodenní i noční pobyt venku.

Jak se o avokádo starat

Chcete-li mít doma silnou a rozvětvenou rostlinu, budete ji muset pravidelně zaštipovat a na podzim a v zimě seříznout. Poprvé avokádo seřízněte již v době, kdy výhonek dosáhne přibližně 20 cm. Poté u každého nového výhonku zaštipujte vrchní listy. Čím více budete stromek zkracovat a lístky zaštipovat, tím silnější rostlinku získáte.

A co dobrého si z avokáda připravit? Zkuste třeba salát s lososem a avokádovým dresinkem.

Zdroj:

https://www.databazeknih.cz/knihy/tropicke-a-subtropicke-ovoce-pestovani-a-vyuziti-161717