Kde se vzal černý jeřáb

Asi tušíte, že černý jeřáb je hovorové označení. Ve skutečnosti jde o rostlinu s názvem jeřabina černá (Aronia melanocarpa), pocházející ze Severní Ameriky. Vzhledem k tomu, že byla hojně pěstována i v postsověstských zemích, je známá i pod názvem sibiřšká borůvka. Jedná se o opadavý keř, který dorůstá výšky až dvou metrů. Větve jsou černohnědé, kůra je tenká, hladká. Mladé výhony jsou pokryty drobnými trny. Listy rostliny jsou podlouhle oválné, tmavě zelené barvy, s lesklým povrchem. Na podzim se zbarvují do krásných odstínů žluté a červené barvy.

Zdraví v každé kuličce

Aronie kvete na začátku května. Bílé květy seskupené do květenství vyvolávají asociace se sněženkami. Koncem srpna až začátkem září dozrávají na keřích kulovité bobule, které mají nejprve světle zelený odstín, poté se zbarvují do červena a nakonec zčernají. Plody jeřabiny černé jsou velmi zdravé. Obsahují velké množství vitaminu C (pětkrát více než v citronech) a také antokyany, které jsou silnými antioxidanty.

Plody aronie mají příznivý vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu a krevní tlak. Doporučují se při ateroskleróze. Plody jsou cenné nejen pro své léčivé vlastnosti, ale také pro svou chuť. Jsou kyselé s mírně sladkou příchutí. Pro svou jedinečnou chuť se aronie často používají v potravinářství (například k výrobě šťáv, kompotů nebo džemů). Díky přírodnímu sorbitolu obsaženému v plodech jsou vhodné pro osoby trpící cukrovkou.

Výsadba a pěstování aronie

Aronie je poměrně nenáročná na pěstování a daří se jí i v chudších půdách. Můžete je vysadit brzy na jaře nebo na podzim. Jeřabina černá je celkem pomalu rostoucí rostlina, ale při správné péči se brzy stane ozdobou vaší zahrady. Při výběru místa pro výsadbu aronie myslete na to, že keř bude raději za slunné místo s dobrou drenáží. Aronie nesnášejí přemokření, proto dbejte na to, aby půda v místě výsadby byla dobře odvodněná. V případě potřeby zlepšete odvodnění přidáním písku do výsadbové jámy.

Před sadbou připravte jámu o dvojnásobné velikosti kořenového balu. Do jámy přidejte trochu kompostu nebo organické hmoty a dobře ji promíchejte s půdou. Keř zasaďte do stejné hloubky, v jaké byl v květináči. Jámu zasypte a dobře zalijte. Kolem rostliny mulčujte k udržení vlhkosti a potlačení plevelů. Pravidelně zalévejte, zejména během několika prvních vegetačních období. Jakmile rostlina zakoření, bude lépe odolávat suchu. Brzy na jaře přihnojujte pomalu se uvolňujícími hnojivy nebo kompostem. Každoročně rostlinu prořezávejte, abyste ji vytvarovali a podpořili nový růst. Černé jeřáby lze také stříhat a využít jako živý plot.

Sklizeň a skladování plodů

Aronie se obvykle sklízí koncem srpna nebo začátkem září. Můžete je sbírat ručně nebo použít malý česač ovoce. Při sběru dávejte pozor, abyste nepoškodili větve. Plody skladujte na chladném a tmavém místě (nejlépe v chladničce), dokud je nezpracujete. Můžete je zmrazit celé nebo z nich připravit džem, sirup či šťávu.