Jak vypadají lidé s konstitucí váta
Jejich postava je obvykle štíhlá. Mají slabé svalstvo a poměrně subtilní konstituci. Ve stresu rychle hubnou, ale i tloustnou. Jejich váha neustále kolísá. Mezi časté neduhy osob s převažující konstitucí váta patří například suchá a praskající pokožka anebo suché vlasy. Typická váta má hubený krk, malé nesouměrné oči, úzká ústa, často i nepravidelné zuby a mluví vysokým hlasem. Její řeč je přitom překotná a přerušovaná. Z hlediska psychických vlastností se váta vyznačuje nepravidelností v režimu, ale také kreativitou a vysokou představivostí. Dokáže sice vydělat peníze, ale neumí s nimi hospodařit a dělá jí potíže dotahovat věci do konce.
Jak by se měla váta stravovat
Pro vátu je více než pro jiné dóši důležitý pitný režim. Měla by toho také vypít nejvíce. Jako tekutiny pro vátu jsou vhodné bylinkové čaje anebo odstátá voda. Co se týče stravování, je důležitá pravidelnost, a to jak v režimu dne, tak i v čase přijímání potravy. Na vátu mají uklidňující vliv kyselá, slaná a sladká chuť. Ty by měly být zastoupeny v jídelníčku váty vedle teplé vařené zeleniny, zeleninových polévek a pro vátu vhodného koření. Mezi to patří koriandr, fenykl, kardamom, římský kmín, zázvor a další druhy, které usnadňují trávení. Ke snížení váty jsou vhodné také bylinky, jako například muškátový oříšek, šalvěj, tymián, bazalka, petržel. Vátu krásně uvolní i sladké pokrmy obsahující skořici, hřebíček a vanilku.
Obiloviny a ovoce pro vátu
Vátě velmi prospívají také vařené obiloviny. Jde především o rýži, oves a pšenici. Dopřát si ale může také fazole mungo, které jsou jednou z hlavních ingrediencí tradičního ájurvédského jídla kičarí, které spolehlivě harmonizuje všechny tři dóši. Váta si může v hojné míře dopřát také ovoce. Skvělé jsou pro ni banány, fíky, hroznové víno, meloun, švestky, jablka, datle a další. Bát se není třeba ani mléčných výrobků. Váta by ale měla preferovat ty tepelně upravené, jako například převařené mléko s kořením zvané panýr. Do tepelně upravených jídel je možné přidávat přepuštěné máslo zvané ghí a pokrmy je možné i osladit nerafinovanými sladidly přírodního původu. V tomto ohledu lze využít například stévii.
Vzorový denní jídelníček pro vátu
- Snídaně: v mléce vařená obilná kaše nasladko s kořením a jako nápoj teplý čaj
- Oběd: maso, zelenina a příloha připravené v souladu s ájurvédskými zákonitostmi
- Večeře: zeleninová polévka nebo jen horkou vodou spařená zelenina nebo nasladko připravená halva
- Složení jednotlivých pokrmů je vhodné přizpůsobit ročnímu období a preferovat raději snáze dostupné sezonní potraviny.
Pozor na nerovnováhu
Ta může mít na vátu více negativní vliv než na zbylé dvě dóši. Nepravidelnost, stres, přepracovanost, ponocování, ale také časté cestování, létání a přejídání anebo naopak nedostatečné množství jídla vátu vyvádějí z rovnováhy a způsobují jí žaludeční neurózy, zácpu, plynatost, bolesti zubů a s tím spojenou ztrátu radosti ze života.
Jak vyrovnat vátu
Kromě dodržování odpovídajícího jídelníčku dělají vátě dobře také masáže a dostatek spánku. Rozhodně je potřeba myslet také na odpočinek a relaxaci a zařadit do života alespoň lehký pohyb. Ideální je cvičení jógy a pravidelné procházky.