Základní jídelníček pro kaphu

Premium
Zdroj: Shutterstock
Zvolit ten správný jídelníček pro každou z ájurvédských dóš vyžaduje brát ohledy nejen na konkrétní tělesný typ, ale také na roční období. Každá dóša reaguje silněji na jinou roční dobu. Zatímco pro pittu je rizikovým obdobím léto, kaphy mohu mít tendenci k nadměrné stagnaci na jaře. Právě v tomto období je dobré se zaměřit více na vhodný jídelníček a pokud možno neporušovat doporučená pravidla.
Ájurvéda je živá vědní disciplína
V rámci ájurvédy není fixně nastaveno, co která z dóš musí konzumovat, aby to prospívalo její konstituci. Přestože principy ájurvédy zůstávají trvalé a neměnné, konkrétní druh potravin a jejich množství si můžeme přizpůsobit s ohledem na své potřeby. V úvahu je potřeba také vzít životní styl člověka a vhodně kompenzovat například nadměrný stres anebo aktuální choroby.
