Ájurvéda je živá vědní disciplína

V rámci ájurvédy není fixně nastaveno, co která z dóš musí konzumovat, aby to prospívalo její konstituci. Přestože principy ájurvédy zůstávají trvalé a neměnné, konkrétní druh potravin a jejich množství si můžeme přizpůsobit s ohledem na své potřeby. V úvahu je potřeba také vzít životní styl člověka a vhodně kompenzovat například nadměrný stres anebo aktuální choroby.

Pro kaphu obecně platí, že by strava měla být lehčí a spíše suchá. Co se týče teplých jídel a nápojů, měla by u nich převažovat především trpká, hořká anebo pálivá chuť. Pokud je ale druhotná dóša kaphy pitta a tento člověk navíc funguje pod stresem, může se kvůli němu cítit podobně jako váta. Tato nerovnováha se pak projeví slabostí tělesnou, ale i duševní, a proto bude potřeba vydatnější strava, než která by běžně pro kaphu byla vhodná. Při výběru vhodného jídelníčku pro kaphu vždy dbejte na momentální fyzický stav a nedržte se striktně tabulek.

Přečtěte si také: Ájurvéda: co jsou dóši a co znamenají pojmy váta, kapha a pitta?

Jakým potravinám by se kapha měla vyhýbat

Obecně platí, že konstituci kapha nedělá dobře přejídání, jídla sladká, kyselá a slaná, ale také studené nápoje a pokrmy. Kaphy by se také měly vyhýbat většině mléčných výrobků, jako jsou sýry, jogurty, smetana, máslo a další. Z mléčných výrobků si může kapha dopřát maximálně nízkotučné mléko. Velký výběr nemá tato dóša ani v ovoci. Rozhodně by se měla vyhýbat sladkým druhům ovoce, jako jsou například hrozny, banány, datle, fíky, ananas, meloun anebo papája. Ze zeleniny nebude kaphám svědčit cuketa, okurka, rajče anebo sladké brambory. V pokrmech by měla omezit také sůl a prakticky všechny druhy ořechů. Poměrně striktní je ájurvéda pro kaphy také ohledně masa. V jídelníčku tohoto dóšického typu by rozhodně mělo chybět maso hovězí, vepřové, ale i mořské ryby.

Jaké potraviny harmonizují kaphu

Aby jídlo kaphu opravdu harmonizovalo, mělo by být čerstvě uvařené, konzumováno by mělo být v klidném prostředí a především by mělo dobře chutnat. Dobrou zprávou pro kaphy je, že si mohou vybrat ze všech existujících koření, kromě již zmíněné soli. Omezovat se nemusí ani v oblasti luštěnin, pozor by si ale měly dávat na tofu. Kaphu harmonizuje zelenina. Vybrat si může běžné druhy jako například brambory, zelí, mrkev, květák, brokolici, lilek, ale i veškerou zelenou listovou zeleninu. Z ovoce je možné pokrmy doplnit jablky, hruškami anebo brusinkami. Masné výrobky by kapha měla omezit na ty z kuřecího a krůtího masa.

Kuchařská doporučení pro kaphu

Tato konstituce se vyznačuje především nízkým agní, které má vliv na trávicí oheň. Trávení kaphy je proto pomalé a lidé s touto konstitucí snáze přibírají na váze. Pozornost by měli proto věnovat přípravě svých pokrmů. Majoritní část by v nich měla tvořit zelenina vařená ve větším množství vody, luštěniny a koření. To si kapha může dopřát téměř jakékoli, včetně ostrých a pálivých druhů, jako je například zázvor anebo pepř.

Pro kaphu je také výborná citronová šťáva. Jako sladidlo může používat med, ale pouze v omezeném množství. V oblasti tuků a olejů je potřeba být opravdu opatrný a dopřát si je pouze v nezbytně malém množství. Obiloviny a luštěniny jsou pro kaphu velmi vhodné. Konzumovat lze například oves uvařený s vodou na lehkou kaši, vařené nebo napařené jáhly, kuskus, semolinu, ječmen vařený ve velkém množství vody, pšeničné výrobky z jemné celozrnné mouky apod. Při přípravě pokrmů pro kaphu platí, že všechny použité obiloviny by měly být starší jednoho roku.

Zdroj:
Doležalová Zisková, Martina: Výživa – Áhára: praktický průvodce světem ájurvédy, Praha: Martina Zisková, 2011, ISBN 978-80-254-8656-6.