Dnes cvičte v tomto pořadí:

  • Věnujte se desetiminutové meditaci, při které následujte tok svého dechu.
  • Věnujte se střídavému dechu nádí šódhana a očistné dechové technice kapalabháti. Návod najdete ve videu Jóga a správné dechové techniky.
  • Pusťte si lekci na tento den, věnovanou pozicím vestoje a předklonům.

Téma dne: Vyspěte se dorůžova

Neschopnost usnout, noční buzení, ranní ospalost – potíže s kvalitou spánku trápí lidi v civilizovaném světě. Hlavní problém je, že se mnoho lidí nechává i po západu slunce výrazně stimulovat světlem, protože tráví čas u počítače nebo televizoru. Řada lidí má tak světelnou stimulaci vlastně přehozenou: během dne pobývají dlouho v interiéru, kde není příliš přirozeného slunečního světla, a pak prožijí většinu večerních hodin před obrazovkou. Umělé osvětlení dokáže ovlivňovat hladiny hormonů v těle a vyvolat tak problémy se spánkem. Nedostatečný a nekvalitní spánek způsobuje tloustnutí a je zmiňován v souvislosti s mnoha chronickými zdravotními potížemi. Budete-li věnovat pozornost tomu, jak jste v různých denních dobách vystaveni světlu, dokážete synchronizovat své vnitřní hodiny a zlepšit svůj spánkový rytmus.

6 kroků pro dobrý spánek

1. ULÉHEJTE PRAVIDELNĚ VE STEJNÝ ČAS – Nastavte si na telefonu budík, který vás upozorní, že už je čas začít se chystat do postele. Tahle strategie je výhodná zvláště pro lidi typu váta, kteří se večer snadno zapovídají s druhými nebo jimž myšlenky lehko ulítnou nějakým obvykle intelektuálně stimulujícím směrem.

2. SPĚTE VE TMĚ – Svítí-li vám do místnosti pouliční osvětlení, kupte si zatemňovací závěsy.

3. POZOR NA MODRÉ SVĚTLO – Alespoň hodinu před spaním žádný počítač, televize, tablet ani telefon.

4. DO LOŽNICE ELEKTRONIKA NEPATŘÍ – V ložnici se spí, na televizi koukejte v obýváku a na spaní se přesuňte do ložnice. Pokud to nejde, alespoň na spaní vytáhněte televizi a wifi ze zásuvky. Vypněte i mobilní telefon.

5. ZBAVTE SE RUŠIČŮ – Nemůžete spát, protože partner chrápe nebo k vám chodí děti či se vyhýbáte psovi? Pokuste se i toto eliminovat, například alespoň jednou týdně spěte sami v jiné místnosti, kupte si špunty do uší, psa i děti naučte na vlastní pelíšek nebo jim přidejte další matraci. Anebo dětem povolte chodit k vám do postele pouze o víkendu.

6. NAUČTE SE ZKLIDNIT – V posteli už žádný telefon či tablet. Raději si přečtěte knihu, poslechněte si tichou uklidňující hudbu, vhodné jsou i nahrávky zurčení potoka nebo mořských vln, zařaďte meditaci či dechové cvičení. Napište si na papír seznam věcí, které vám leží v hlavě, abyste neusínali s těžkými myšlenkami – papír a tužku mějte na nočním stolku.

Éteričtí pomocníci klidného spánku

S usínáním mohou pomoci i éterické oleje. Nakapejte 3–5 kapek do aromadifuzéru nebo aromalampy.

Vyzkoušejte kompozice pro klidný spánek nebo si namíchejte svoji vlastní:

  • Levandule – uvolňuje a zklidňuje
  • Citron – čistí
  • Šalvěj muškátová – má schopnost stabilizovat a uspat i lidi, kterým se nechce spát