Cvičte v tomto pořadí:

  • Zacvičte si lekci na tento den, věnovanou jemným pozicím vsedě a vkleče.
  • Na závěr jógové praxe se věnujte tantrické meditaci, která zharmonizuje pravou a levou mozkovou hemisféru a uklízí škodlivé následky stresu v těle.

Téma: Dech je náš vnitřní guru

Dech lze považovat za nejdůležitější nástroj v jógové praxi. Zatímco nádech je spojený s transportem kyslíku do těla, výdech odnáší vše nepotřebné, oxid uhličitý. Dech má přímý vliv na činnost nervové soustavy. Likviduje škodlivé následky stresu a má vliv na okysličení organismu. Lze ho také označit naším vnitřním guru, který nás učí vnímat pocity v přítomném okamžiku.

Škodlivé následky dlouhodobého stresu

Nepozornost, nesoustředěnost, zapomnětlivost nebo kousání nehtů patří k mírnějším následkům stresu, s nimiž se často ještě dokážeme smířit. Napětí a stres v průběhu dne ale dokážou narušit kvalitu spánku – buď máme problémy s usínáním, nebo se budíme. Obojí má za následek, že jsme ráno nevyspalí a podráždění. Funguje to i naopak, nedostatek kvalitního spánku je pro tělo stresovým spouštěčem. To je jednou z příčin, proč jsou maminky na mateřské tak přecitlivělé a podrážděné.

Dlouhodobý stres pak vyvolává bolesti hlavy a svalové napětí, které se ukládá do různých částí těla, kde se projevuje chronickou bolestí. Pomoci může vědomý dech. Naopak zvýšená konzumace jídla, alkoholu či nikotinu, po kterém lidé ve stresu často sahají, mohou zvyšovat zdravotní rizika stresu.

Jestliže celý den sedíte shrbení za pracovním stolem, váš dech bude mělký a povrchový, navíc vůbec nemáte šanci zapojit břicho. Naopak když začnete dýchat správně, začne se vám měnit držení těla i celá postava. Silueta se zploští a protáhne. Není to tím, že byste skutečně zhubli na kila, ale tím, že bránice začala provádět anatomicky správný pohyb nahoru dolů, ne zepředu dozadu. Když správně dýcháte, zlepšuje se cirkulace krve, okysličování, zrychluje se metabolismus a spalování. Vyplatí se proto věnovat pozornost dechu – a to jak na podložce, tak mimo ni v našem každodenním životě. Stačí se v průběhu dne párkrát zastavit, položit ruku na hrudník a udělat pár vědomých nádechů a výdechů. Doporučujeme také zařadit dechové techniky jako součást každodenní jógové praxe.

Praktikujte dechové techniky (pránajámu)

Pránajáma přímo pomáhá podporovat tok životní energie (prány) v těle. A pokud prána proudí, pak živí agní – náš trávicí oheň, metabolismus. Během praxe dechových technik (pránajáma) přímo ovlivňujeme činnost sympatického a parasympatického nervového systému a tím regulujeme hladinu stresu v těle, uklízíme škodlivé následky stresu. Je to podobné, jako když doma otevřete okno, abyste vyvětrali. Vědomý nádech a výdech je klíčem ke zvládání stresu.

Pránajáma pro váš jarní detox

Tady jsou čtyři dechové techniky, které je vhodné praktikovat s příchodem jarního období. Všechny čtyři mohou být ideální součástí vašeho jednadvacetidenního jarního detoxu. Zařazujte je na začátku praxe v následujících týdnech.

Súrja bhédana

Nádech a výdech pravou nosní dírkou, výdech je dvakrát delší než nádech.

Kapalabháti

Jde zároveň o očistnou techniku (šatkarmu), pomáhá stimulovat činnost mozku i podvěsku mozkového, který řídí produkci hormonů v těle. Intenzivně stimuluje obsah solaru plexu, masíruje vnitřní orgány a pomáhá jim zbavit se nadměrného množství tuku (ideální, chcete-li hubnout, zatočí s útrobním tukem). V neposlední řadě posiluje břišní svaly. Jak na to? Zkuste si představit, že chcete prudce sfouknout plamen svíčky, jen výdech proveďte nosem. Nádech proveďte jen uvolněním břicha – pasivní nádech. Rytmicky střídejte nádech a výdech. Začněte na 40 opakováních a postupně přidávejte až ke 100. Poslední výdech je maximální, pak se vracíte k normálnímu plnému dechu nebo udžají dechu. Opakujte tři série.

Nádí šódhana – střídavý dech

Zvedněte pravou ruku, prsteníček a ukazováček položte mezi obočí, na 6. čakru. Pravý palec položte na pravou nosní dírku, nádech levou, prsteníček a malíček položte na levou a vydechněte pravou. Nádech pravou nosní dírkou a výdech levou. S nádechem vnímejte chlad spojený s ženskou měsíční energií, která nás omlazuje, s výdechem teplo, spojené s mužskou sluneční energií, která nás očišťuje. Nikam nespěchejte, opakujte 10–15×. Zařazujte na konec jógové praxe pro závěrečné vyladění nebo na začátek pro hlubší se ponoření do praxe.

Savitri pránajáma

Zařazuje se mezi pokročilejší pránajámické techniky a pracuje jak s poměry dechů, tak s cykly. Nádrž, zádrž dechu po nádechu, výdech, zádrž dechu po výdechu. Efekty této pránajámy jsou velmi intenzivní a záleží na poměrech mezi nádechem a výdechem a zadržením dechu. S příchodem jara praktikujte poměr 8 : 4 : 8 : 4, který pomáhá stimulovat naše trávení a metabolismus. Celkově posiluje a regeneruje fyzické tělo a navozuje stav vnitřního klidu. Video návod, jak praktikovat, najdete zde.