Peeling používejte alespoň jednou týdně

Abyste pozitivní vliv peelingu na svou pokožku zaznamenali, měli byste jej používat pravidelně. Ideální je minimálně jedenkrát do týdne svoji pleť peelingem ošetřit. Pak budete mít šanci poznat rozdíl a zaznamenat také dlouhodobý efekt, který tento typ péče o pokožku bude mít. Na cestě za rozzářenou pletí je právě exfoliace peelingem jedním z nutných kroků. Peeling si samozřejmě můžete koupit. Ten, který si připravíte sami doma, ale bude také velmi účinný, budete mít kontrolu nad jeho složením, a navíc bude nesrovnatelně levnější. Vyzkoušejte některý z našich receptů.

Obecné zásady pro výrobu domácího peelingu

Při výrobě domácího peelingu se řiďte jednoduchým pravidlem. Základem každého peelingu jsou prakticky vždy tři základní složky:

  • peelingová
  • vyživující
  • obohacující

Peeling nanášejte vždy na vlhkou pleť a aplikujte jemnými krouživými pohyby. Poté smyjte a na ošetřené místo naneste výživný krém.

Jemný peeling na obličej pro mastnou pleť

V případě peelingu pro mastnou pleť použijte jako základní vyživující složku olej z lískových oříšků, který neucpává póry a je plný minerálních látek a vitaminů. Při pravidelném používání navíc vyrovnává zvýšenou produkci mazu a pleť pak nebude mít potřebu se více mastit. Doplnit jej můžete o konopný olej, který se postará o rychlé zhojení již vzniklého akné a jizviček. V tomto ohledu bude velmi účinný také olej ricinový. Máte-li možnost, volte všechny oleje ve formě lisované zastudena. Budou obsahovat maximum výživných látek a zachovají si v nejvyšší míře své blahodárné účinky. Jako peelingovou složku zvolte jemný cukr, vzhledem k velikosti krystalků je na obličej vhodnější krupice. Složkou obohacující bude éterický olej. Volit můžete podle vlastních preferencí. Kondici mastné pleti ale podpoříte nejlépe například grapefruitem, jalovcem, cypřišem, bergamotem, osvěžujícím citronem anebo afrodiziakální silicí ylang ylang.

Pro přípravu 100 g peelingu odměřte 90 g cukru krupice, přidejte 5 ml oleje z lískových oříšků a doplňte 5 ml konopného nebo ricinového oleje. Nakonec nakapejte 3 kapky éterického oleje a vše dobře promíchejte. Měli byste získat pastovitou konzistenci, kterou půjde dobře nanášet na obličej.

Tělový peeling s himálajskou solí

Na tělový peeling lze použít hrubší peelingovou složku. Kromě cukru se osvědčuje také sůl, v tomto případě himálajská, která obsahuje cenné minerály a zároveň působí jako dezinfekce. Pro výrobu 250 g tělového peelingu si připravte:

  • 150 g himálajské soli
  • 100 ml kokosového oleje
  • éterický olej dle vlastního výběru

Do nerezové misky odměřte kokosový olej a nechte ho ve vodní lázni rozpustit. Přidejte himálajskou sůl a 5 kapek éterického oleje. Chcete-li pokožku zpevnit a vypnout, volte například šalvěj, cypřiš anebo pačuli. Skvělý je ale v tomto ohledu i éterický olej z bazalky a tymiánu. Vše dobře promíchejte a máte hotovo. Peeling skladujte při pokojové teplotě a ideálně do měsíce spotřebujte.

Peeling na problematickou pleť s konopím

Základem tohoto jednoduchého peelingu je konopný olej, ideálně v biokvalitě a lisovaný zastudena. Na 250 g peelingu si připravte:

  • 150 g cukru krystalu
  • 100 ml konopného oleje
  • éterický olej

Opět všechny složky pečlivě smíchejte a užijte si jejich působení. Tento peeling je možné použít jak na tělo, tak na obličej. Při druhé variantě je ale lepší volit jemnější cukr krupici.