Jak dlouho se léčí chřipka?

Naše babičky říkávaly, že neléčená chřipka trvá týden a ta léčená sedm dní. Něco pravdy na tom je. Rozhodně ale má smysl si při chřipce ulevit od jejích průvodních příznaků a posílit imunitu. Následná rekonvalescence bude kratší a nebudou vás pronásledovat vleklé potíže v podobě ucpaných dutin a bolestí hlavy, které často následují po prodělané chorobě. Při podpoře těla při chřipce zapomeňte na chemii. Přizvěte si k ruce ryze přírodní prostředky a využijte jejich sílu.

Vsaďte na prevenci

Jako prevenci proti chřipce lze sice využít očkování, zajímavých účinků ale můžete dosáhnout i tehdy, budete-li věnovat pozornost vlastnímu tělu a důkladně jej připravíte na zátěžové období. Zaměřte se na imunitní systém, doplňte vitaminy a postarejte se o to, aby si vaše tělo vybudovalo dostatečný štít ještě v období, než chřipková sezona vypukne v plném proudu. Sáhněte s tímto úmyslem po bylinkách s vysokým obsahem saponinů, tříslovin, stopových prvků, nejrůznějších kyselin, silic, antokyanů a dalších. Které to jsou?

Slovenský ženšen? Jedině křen

Mnoho z látek podporujících imunitu organismu je obsaženo v křenu. Obsahuje kromě jiného isothiokyanáty či sulforafany, pozitivně ovlivňující dýchací cesty. Kromě toho se v křenu ukrývá také vysoké procento vitaminu C a další látky stimulující produkci bílých krvinek a podporující tak obranyschopnost těla. Křen vykazuje také antibiotické účinky. Dokáže tedy zmírnit příznaky při již probíhající angíně či dalším onemocnění bakteriálního původu.

Křenová silice pomůže s uvolněním ucpaného nosu a rozpuštěním sekretu usazeného na sliznicích dýchacích cest či nosní dutiny. Jeho účinek lze regulovat množstvím křenu, které zkonzumujete naráz. Účinky pocítíte však už při jeho přípravě, tedy krájení či strouhání. Chcete-li mít křenu pořád dostatek, zasaďte si ho na vlastní zahradu. Vyrůst ale zvládne i ve větším květináči na balkoně.

Co si z křenu připravit?

Kromě klasické přílohy k masu můžete z nastrouhaného kořene křenu uvařit odvar, jehož páry budete následně inhalovat. Pro jeho přípravu stačí do 1 litru vroucí vody přidat 3 lžíce nastrouhaného křenu. Vyrobit si můžete také křenový sirup s medem. Ke dvěma lžícím nastrouhaného křenu přidejte malou lžičku medu a nechte křen pustit šťávu. Podobně lze připravit i na rýmu a kašel velice účinný sirup z cibule, který je vhodný i pro děti. Pro prevenci onemocnění dýchacích cest si z křenu můžete připravit čaj. Zalijte 2 čajové lžičky nastrouhaného křenu vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat. Poté ochuťte medem nebo citronem.

Nakopněte imunitu s česnekem

Pozitivní účinky česneku jsou nám známy již tisíce let. Přesto česnek mnozí z nás nemají rádi kvůli jeho typickému zápachu. Je to ale škoda. Česnek se totiž báječně hodí jako prevence před rozvinutím chřipkového onemocnění. Pomoci může ale i při jeho průběhu. Při rozdrcení česneku se z něho uvolňuje látka nazvaná alicin, která působí antibioticky a dokáže podpořit imunitu v boji proti virům a bakteriím. Pro maximální účinky této látky je potřeba česnek rozdrtit anebo protlačit. Postačí i nakrájení na plátky.

Samozřejmě je ideální konzumovat česnek syrový. Příčí se vám taková představa? Natřete si jím třeba topinky anebo si z něho připravte pomazánku. Ti, kteří nesnáší vůni česneku vůbec, a přesto by rádi využili jeho pozitivních vlastností, mohou vsadit na lisované česnekové tobolky, které lze koupit v každé lékárně.