Přizvěte na pomoc voňavou posilu

Ke zklidnění a snazšímu proplutí letošním adventem vám pomohou vůně. A to ne jen tak ledajaké vůně. Máme na mysli vonné esenciální oleje, které jsou tím nejlepším, co nám příroda z rostlin může věnovat. Využijte jejich sílu a nebojte si jim říci o pomoc. Kromě navození té správné atmosféry nám totiž mohou pomoci i s posílením imunitního systému, což je v období zvýšeného výskytu chřipek a nachlazení více než k nezaplacení. Pozvěte je dále.

Co je esenciální olej

Esenciální olej se získává z květů, plodů anebo listů některých rostlin. Obvykle obsahuje vonné složky, které rostlina produkuje pro svoji ochranu před škůdci, plísněmi, případně predátory. Některé rostliny se látkami obsaženými ve svém esenciálním oleji chrání také před přílišným působením slunečních paprsků. Kromě rostlin dokážou látky obsažené v esenciálních olejích posílit i naše tělo.

Jak můžete využít sílu esenciálního oleje

Při použití esenciálního oleje byste měli mít na mysli, že jde o opravdu silný koncentrát rostlinných složek, proto jej používejte umírněně a vždy jen několik kapek. Ideálně jej můžete nakapat do aromalampy. Vždy kapejte olej do studené vody a teprve potom zapalujte v lampě svíčku. Nádobu s vodou a olejem můžete také postavit na topení či jiný zdroj tepla. Kromě aromalampy, můžete využít také difuzér, ve kterém se kapalina působením tepla či ultrazvukových vln jemně rozprašuje do okolí. Esenciální oleje nikdy nepoužívejte v nezředěné podobě. Z hlediska množství počítejte na místnost o ploše 20 metrů čtverečních přibližně s dvěma až třemi kapkami oleje.

Pravidla pro používání esenciálních olejů

Pro posílení imunity a navození té správné vánoční atmosféry se výborně hodí citronový olej, který dezinfikuje vzduch, smíchaný s olejem z jedle bělokoré anebo borovice limby. Pro trochu ostřejší odér přikápněte trochu skořicového esenciálního oleje. Dodržujte však přiměřené množství oleje a nepřekračujte jej. Pokud nakapete do vody oleje příliš, bude vůně moc intenzivní a může dráždit nosní sliznici. Při prvním použití konkrétního esenciálního oleje buďte opatrní. Ne každý olej vyhovuje všem. Proto je potřeba začít opatrně, a až teprve pokud zjistíme, že nám konkrétní vůně sedí, můžeme to s ní vyzkoušet naplno.

Jaké esenciální oleje jsou ideální na předvánoční a vánoční období

Kromě již zmíněné kombinace můžete do své vonné kompozice vyzkoušet také kajeputový olej, který má velmi silné antibakteriální a antivirové účinky. K němu přidejte kapku oleje z růžového dřeva a tymiánu linalol. V případě, kdy potřebujete uvolnit hleny, můžete přidat i kapku lavandinu. To je druh levandulového esenciálního oleje. Ten ostatně pomůže i s navozením pocitu klidu a uvolnění. Přidejte do něho trochu neroli (esenciální olej z pomerančového květu), případně samotného pomeranče a kápněte také trochu jasmínu pro odlehčení celé kompozice. Velmi uklidňující je také kombinace grapefruitu s jedlí bělokorou.