Vyhraďte si půlhodinu jen pro sebe

Nechte odplynout všechny starosti všedního dne a napusťte si vanu, rozsviťte si svíčku, uvařte horký čaj a jen tak se naložte do vody. Přidat k tomu můžete i příjemnou hudbu či poslech audioknihy a především všem zakažte, aby vás ve vaší chvilce pro sebe rušili. Aby vás koupel příjemně naladila a uvolnila, přidejte si do ní i některou z koupelových přísad, například vyživující mořskou sůl, šumivou bombu, koupelovou pěnu anebo esenciální olej. Vzhledem k tomu, že koupel v teplé vodě pokožku vysušuje, nezapomeňte se po ní dobře promazat, případně můžete již ve vodě rozpustit lžičku bambuckého másla, které vaši pokožku vyživí již v průběhu koupele a vám ušetří práci.

Jaké přísady do koupele zvolit?

To záleží na vaší momentální náladě i případných zdravotních neduzích. V každém případě počítejte s tím, že již teplá voda sama uvolní svaly a odplaví z vašeho těla napětí i stres. S množstvím esenciálního oleje ani koupelové pěny ve vaně to nepřehánějte. Plně postačí 5 až 10 kapek. Dbejte na to, aby se při nakapání na hladinu neslily jednotlivé kapky do jedné velké plochy. Raději se snažte olej nakapat rovnoměrně po celé hladině.

Jaké vůně pomohou s uvolněním?

Kromě oblíbené levandule anebo růže odplaví úzkost a stres například nepříliš známý bergamot či cedrové dřevo. Podobně jako dvě předchozí silice bude působit i cypřiš, jalovec anebo máta peprná. Obecně platí, že čím dřevitější a kořeněnější vůně, tím snáze vás dostane do stavu naprostého uvolnění. Ne nadarmo se pro náboženské obřady, které mají povznášet ducha, používá kadidlo s myrhou.

Vůně pro uvolnění ucpaného nosu

Jestliže jste se právě vyléčili z chřipky či nachlazení a stále máte ucpaný nos a dutiny, přidejte si do koupele aromatičtější éterické oleje, například eukalyptus, borovici, tea tree oil, mátu peprnou anebo yzop. Mimochodem právě yzop lékařský je skvělou bylinkou i na přípravu čaje na pročištění ucpaných dutin. Ten si klidně dopřejte společně s koupelí a povolejte tak na řešení svých zdravotních komplikací dvojí sílu.

Afrodiziakální vůně pro příjemné naladění

Máte s partnerem večer jen pro sebe a chcete se na něj příjemně naladit? Pak si do koupele přidejte vůně s afrodiziakálním účinkem. Velmi oblíbeným je například éterický olej ylang-ylang, pocházející z květů kanangy vonné, velmi silně aromatické rostliny z oblasti Malajsie a Indonésie. Podobný efekt má také skořice. Na tu jsou ale někteří lidé alergičtí, proto si před jejím použitím raději proveďte kožní test. Kápněte si trochu oleje na hřbet ruky a nechte působit. Jestliže pokožka do několika minut nezrudne, můžete skořici bez obav použít. Afrodiziakální účinky má také oblíbené pačuli anebo černý pepř.

Vůně skořice vám navodí příjemnou atmosféru dlouhých zimních večerů.