Účinky černého bezu

Černý bez je téměř zázračnou univerzální léčivkou, která pomáhá tělu lépe fungovat. Kromě toho, že má silné diuretické účinky, pomáhá tělu také se ve větší míře potit, a proto ho ochlazuje. To se hodí jak při vysokých letních teplotách, tak i při horečce, kterou černý bez dokáže velice účinně pomoci srazit. Vysoký obsah tříslovin, vitaminů C a P a rutinu jej pasuje do role výborného pomocníka při péči o zdraví a pevnost cévních stěn. Proto by jej měli konzumovat především lidé trpící křečovými žilami či hemoroidy. Pomůže i při chřipce a nachlazení, protože rozpouští hleny a usnadňuje vykašlávání.

Co budete potřebovat k přípravě sirupu

Připravte si pořádně velký hrnec, protože jakmile jednou sirup z květů černého bezu ochutnáte, budete ho chtít neustále.

Dále budete pro výrobu přibližně 3 litrů sirupu potřebovat:

  • 30 květů černého bezu
  • 2,5 l vody
  • 2,5 kg cukru, nejlépe třtinového
  • 3 omyté citrony
  • 50 g kyseliny citronové

Jak postupovat

Veškeré použité nádobí nejprve sterilizujte. Vodu převařte a nechte vychladnout. Natrhané bezové květy nechte nejprve alespoň hodinu odležet někde venku. Vylezou z nich broučkové, které byste museli jinak složitě odstraňovat. Poté květy vyperte ve studené vodě, vložte do hrnce s převařenou vodou, přidejte na plátky nakrájený citron a uložte do chladu na 1 až 2 dny. Můžete občas promíchat. Když je nálev hotový, sceďte jej, ručně vymačkejte šťávu z květů a citronů a do tekutiny přidejte cukr a kyselinu citronovou jako konzervant. Za pravidelného míchání nechte cukr rozpustit, již nevařte a hotovým sirupem plňte předem připravené vymyté lahve. Ty je možné před plněním krátce prohřát v troubě na 50–80 °C, aby se vysušily a zbavily bakterií. Lahve zavíčkujte a sirup uložte na tmavé a chladné místo.

Tipy na vylepšení

Chcete-li mít jistotu, že vám sirup vydrží rok i déle, kápněte na jeho hladinu v lahvi trochu alkoholu, který zničí bakterie. Můžete jím objet i zátku. Takto konzervovaný sirup vydrží v nezměněném stavu klidně i rok. Máte-li chuť na něco pikantnějšího pro dlouhé zimní večery, zkuste převařenou vodu pro přípravu sirupu ještě před vložením bezových květů naředit v poměru 1 : 1 s kvalitním bílým vínem. To dodá výslednému sirupu další chuťovou složku navíc a váš mlsný jazýček bude mít co zpracovávat. Opravdoví labužníci si do takto připraveného sirupu mohou dopřát ještě špetku skořice a připravit si tak dokonalé pití na vánoční stůl.

Jak bezový sirup konzumovat

Asi nejjednodušší způsob je rozředění s vodou v poměru přibližně 1 : 8. Takto připravenou limonádu můžete v létě doplnit ještě ledem. V zimě je možné naopak bezový sirup přidávat do čaje místo cukru a doplnit ho třeba i kapkou pálenky pro zahřátí. V průběhu celého roku jej ale můžete využít do nejrůznějších nápojů, smoothies, koktejlů anebo jím třeba ochutit moučník. Sirup z černého bezu je univerzálně použitelný na všechny způsoby, rozhodně ho vyzkoušejte.