Vlastní hrneček

Hrneček je jasnou volbou pro milovníky čaje a kávy. Nebaví vás univerzální varianty z obchodů a víte, že si obdarovaný zrovna nepotrpí na infantilní žerty? Místo hrnečků s potisky pro muže, ženy, workoholiky, milovníky kávy a další specifické skupiny můžete jednoduše vzít do rukou barvy a začít zdobit sami.

Pořiďte si čistý bílý hrnek, na kterém se můžete dostatečně „vyřádit“. Jednoduše můžete začít zdobit fixami na porcelán. Zruční jedinci mohou nakreslit obrázek, ti méně šikovní si vystačí s jednoduchými geometrickými motivy nebo napíší vzkaz od srdce. S fixami se pracuje jednoduše a lze je půjčit i dětem. Dětské kresbičky zaručeně dojmou tatínka i babičku.

Dekorovat lze i lakem na nehty. Jak na to? Nalijte lak, ideálně v několika barvách, do vody, do níž poté hrneček ponoříte. Touto metodou vykouzlíte originální abstraktní mozaiku. Podobný efekt vám vytvoří líh a inkoust. Krášlit můžete i s pomocí sprejů (ten s kovovým efektem vykouzlí jedinečný hrnek, který potěší i estéty) nebo ubrouskovou technikou.

Jedlé dárky

Jedlé dárky potěší muže i ženu. Není nutné sáhnout hned po obligátní bonboniéře, kávě nebo čaji. Můžete si dát tu práci a vyrobit nějakou dobrotu i sami.

Klasikou, která stále neztrácí na oblibě, je třeba naložený sýr. Stačí vám hermelín, olej, cibule, česnek a koření podle vašeho vkusu. Používá se pepř, nové koření, mletá paprika, bobkový list, provensálské koření a pro milovníky pikantního i chilli. Někteří kuchaři dávají i rozmarýn nebo grilovací koření, zkusit můžete i hořčici.

Především vánoční stálicí je vaječný likér. Místo lahve z obchodu se tentokrát můžete pokusit ho vyrobit sami. Stačí vám přitom jen několik surovin. Potřebovat budete vaječné žloutky, cukr, mléko, smetanu, kondenzované mléko, vanilku a rum.

Vzpomínkové fotoalbum

Boom chytrých telefonů klasická fotoalba poněkud vytlačil do pozadí a vzpomínkové snímky jsme zvyklí si prohlížet hlavně na displejích svých mobilů nebo počítačů. Je to možná trochu škoda. Co takhle se vrátit ke klasice?

Babičku, maminku, ale i kamarádku jednoznačně potěšíte s vytištěnou fotoknihou s rodinnými příslušníky. Miluje váš nejbližší cestování, poznávání různých končin a má spoustu zážitků? Kreativní duše mohou začít tvořit vlastnoruční fotografický deník. Do něj vlepíte jednotlivé snímky a dotvoříte dále podle sebe.

Můžete například připsat obdarovanému vzkaz, doplnit zážitkový deník kromě fotografií také letenkami či vstupenkami z akcí, které jste spolu navštívili, nebo dopsat nejrůznější památné „hlášky“ ze společných výletů a dovolených.

Pletená šála

Pletené oblečení a doplňky jsou stále hitem. Vybavujete si maximálně kousavý svetr, ve kterém byste ovšem nešli ani s odpadky? Moderní materiály jsou funkční a příjemně hebké. Navíc se vlna na pletení vyrábí v nepřeberné škále barev.

Šálu, šátek nebo nákrčník zvládne i začátečník. Sáhněte po čistě přírodní přízi, hřeje jednoznačně mnohem lépe než její umělé kolegyně. Pokročilí pletaři se pochopitelně mohou pustit i do složitějších výrobků, jako jsou svetry a další módní kousky.

Domácí kosmetika

Kosmetika potěší nejen slečny a paní, ale i muže. Jednoduchou alternativou, do jejíž výroby můžete zapojit i děti, jsou domácí mýdla.

Mýdlový základ pořídíte v drogerii, sehnat se dá ve výtvarných potřebách a samozřejmě na internetu. Poté stačí už jen přidat barvivo a vonnou esenci a mýdlo odlít do formiček ze silikonu či plastu. Pokud si chcete se svým dárkem „vyhrát“ o něco víc, můžete do něj přidat i další ingredience, jako jsou třeba sušené květiny, různé oleje pro zvláčnění pokožky nebo třeba namletou kávu či mák, které fungují jako peeling.

Jinou možností jsou tzv. koupelové bomby. Potřebujete do nich v první řadě kukuřičný škrob. Dále si sežeňte kyselinu citronovou a jedlou sodu, obojí koupíte třeba v drogerii. Právě tyto dvě suroviny jsou důležité pro šumivou reakci. Přidejte rostlinný olej, sůl a vodu, kterou lze vyměnit i za květinovou vodu. Podle vkusu můžete recept ještě vylepšit o třpytky, barviva a vonné esence.