Jaké ingredience a pomůcky si připravit?

Především vosk. Seženete ho jak na internetu, tak v kamenném obchodě. Zkuste například výtvarné potřeby anebo si dojděte ke včelaři pro přírodní včelí. Bude krásně vonět. Z ostatních typů vosků můžete volit sójový, parafínový anebo nejlevnější palmový. Kromě vosku budete potřebovat také svíčkové knoty, barvy, vůně do vosku a samozřejmě formu na svíčky. Nezapomeňte také na vhodnou nádobu na rozehřátí vosku, hrnec na vodní lázeň a špejli s kolíčkem pro upevnění knotu.

Pouštíme se do výroby

Do formy nebo skleničky, kterou chcete naplnit svíčkou, vložte knot. Na horní část nádobky položte špejli a knot zafixujte na místě kolíčkem. Poté ve vodní lázni rozpusťte pozvolna přiměřené množství vosku. K jeho míchání použijte nejlépe dřevěné pomůcky, skvěle poslouží špejle nebo čínské jídelní hůlky. Na výrobu jedné svíčky počítejte v závislosti na velikosti formy nebo nádoby se 150 až 250 gramy vosku.

Barva a vůně nesmí chybět

Do rozpuštěného vosku přidejte barvivo na svíčky. Začínejte s ním pozvolna a přidávejte po malých kouscích. I nepatrný ždibec barvy může s finálním odstínem svíčky velmi zamíchat. Jako vůni lze do svíčky použít esenciální olej, anebo chcete-li ušetřit, postačí obyčejná vůně do aromalampy. Svíčku si přece jen nebudete nanášet na tělo, takže není nutné vsázet na biokvalitu parfému. Vůni dávkujte podle své představy o její intenzitě. Na 200g svíčku počítejte přibližně s 20 kapkami vůně. Tu je dobré přidávat do vosku až jako poslední, rozhodně později než barvu.

Lití vosku je malá alchymie

Aby byla hmota svíčky po ztvrdnutí konzistentní a netvořily se v ní bublinky, je potřeba nádobu, do které budete vosk odlívat, mírně zahřát. Vosk nebude z horkého do studeného stavu přecházet tak prudce a odmění se vám tvarovou stálostí a dobrou konzistencí. Bezprostředně po naplnění nechte svíčku ještě několik hodin tuhnout při pokojové teplotě. Teprve poté ji přesuňte na chladné místo a nechte důkladně ztvrdnout. Poté ji můžete skladovat klasickým způsobem jako běžné koupené svíčky.

Pohrajte si s balením

Svíčku si můžete užít ve chvílích, které chcete věnovat jen sami sobě, anebo ji darovat. Abyste své námaze dodali pověstnou třešničku na dortu, nezapomeňte svíčku efektně zabalit a označit cedulkou se jménem obdarovaného a přáním. Valentýn vyžaduje opravdu promyšlený zamilovaný obal, proto neváhejte popustit uzdu fantazii a zamyslet se trochu nad tím, co udělá vaší lásce radost.