Levandule nejen pro dobrou náladu

Vonné esence z levandule lahodí nejen naší psychice. Dobře udělají i pokožce, na kterou přestanou vytvářet nájezdy komáři. Levandule má totiž také slabé repelentní účinky. Pro jejich zesílení je možné ji kombinovat například s citronellou a vytvořit si domácí přírodní aromaterapeutickou a repelentní směs anebo rovnou tuhý přírodní prostředek na tělo.

Užijte si letní večer s citronellou

Jedním z nejúčinnějších přírodních repelentů použitelných proti komárům je citronella. Jde o esenciální olej z citronové trávy, která však neodpuzuje pouze komáry, ale i další hmyz. Pořídíte ji v lahvičce již hotovu a stačí ji jen nakapat do aromalampy. K sehnání jsou také vonné svíčky s obsahem esenciálního oleje z citronové trávy, které stačí pouze zapálit, a provoníte si tak celou domácnost anebo relaxační prostor na terase. Citronella by se ale neměla aplikovat v nezředěné podobě přímo na pokožku. Na tělo ji lze ale použít jako součást domácích kosmetických přípravků, například repelentního tělového másla, které zároveň účinně hydratuje vaši pokožku vysušenou letními paprsky.

Jak na jeho výrobu?

Připravte si:

  • 50 g bambuckého másla
  • 5 g kakaového másla
  • 5 g včelího vosku
  • 10 ml makadamového oleje
  • 3 kapky esenciálního oleje z eukalyptu
  • 3 kapky esenciálního oleje citronella
  • 1 kapku levandulového esenciálního oleje
  • vhodnou nádobu na tuhnutí

Postup:

Ve vodní lázni opatrně rozehřejte obě másla. Jakmile budou v tekutém stavu, přilijte makadamový olej. Lázeň by měla mít maximálně 40 °C. Po dokonalém smísení všech složek nechte tekutinu zchladnout. Při teplotě pod 30 °C přidejte esenciální oleje a přemístěte do finální nádoby. To může být nádobka určená na roll-on anebo jakákoli forma vhodného tvaru, ve které prostředek utuhne a která mu propůjčí žádoucí tvar.

Použití:

Přírodním tuhým repelentem domácí výroby potírejte místa na těle, která jsou komáry nejčastěji vyhledávána. Typicky jde o krk, předloktí, kotníky, ramena apod.

Přírodní repelentní látky, které nám nevoní
Mezi přírodní repelenty patří také česnek, cibule anebo třeba jablečný ocet. Nic z toho si nenakapete do aromalampy, ale v nouzi nejvyšší je dobré o nich vědět. Nikdy nevíte, co budete mít zrovna při ruce. Tyto přírodní repelenty jsou však vhodné pouze pro oblasti, kde vám nevadí jejich zápach.

Hodí se i dezinfekce
Když už jste měli smůlu a kousl vás komár, měli byste si ránu vydezinfikovat. To platí zejména pro větší nebo hlubší štípance. Přírodním prostředkem na dezinfekci ran způsobených komářím štípnutím může být například tea tree olej, cajeputový olej anebo dubové kapky. Tyto prostředky se ostatně hodí mít v domácí přírodní lékárničce i pro případ vytahování klíštěte anebo ošetření odřeniny či jiného drobného zranění. Dubovými kapkami si můžete dezinfikovat v létě i nohy a zamezit tak jejich nadměrnému pocení. Přírodní prostředky mají jak vidno široké využití, jen je potřeba vědět, které z nich jsou vhodné pro konkrétní situaci.

Zdroje:

1. www.prirodnilekarna.cz
2. www.ireceptar.cz