Jarní únava určitě alespoň jednou za život přepadla každého z nás. Může za ní oslabený imunitní systém, který musel celou zimu čelit nejrůznějším nemocem, málo slunečního svitu a venkovních aktivit nebo nízká konzumace čerstvých vitamínů. Jarní únava je přirozenou reakcí organismu na všechny tyto nedostatky.

Právě v období začínajícího jara bychom měli našemu tělu poskytnout řádnou péči a výživu. Zahrnout do našich jídelníčků dostatek zeleniny, především zelené naťové a „divoké“ (kopřivy, polníček, jitrocel, pampeliška, sedmikrásky), celkově odlehčit stravu (omezit konzumaci tuků a masa), vybírat si potraviny obsahující vitamín C a zinek a hlavně - vyběhnout vstříc prvnímu sluníčku.

V mnohých případech se doporučuje i očista těla pomocí různých kúr, zařazením ovocných nebo zeleninových půstů, a saunování pro vyplavení všech toxinů z těla.

Tělu můžeme ulehčit i pomocí prvních jarních bylinek, které nám pomohou posílit imunitu, podpoří krevní a lymfatickou cirkulaci, díky které se vyplaví z těla škodlivé a nežádoucí látky. Patří mezi ně Sedmikráska obecná, Kopřiva dvoudomá a Smetanka lékařská. Ze všech těchto bylinek můžeme popíjet lahodný čaj nebo je přidávat do salátů, nádivek, jako základ špenátu, případně jimi ozdobit pokrmy, které běžně konzumujeme. Postarají se zvláště o očistu jater, která jsou po zimě nejvíce zanešená právě díky konzumaci tučných a těžkých jídel.