Úpal vs. úžeh

Úpal a úžeh mají mnoho společného: oba jsou způsobeny vlivem vysokých teplot, mají podobné příznaky a mohou se vyskytovat i společně. Vzhledem k podobným příčinám a příznakům jsou často zaměňovány. Mezi těmito dvěma stavy však existují významné rozdíly.

Úpal je stav, který nastává, když se tělo nedokáže ochladit. Příčinou může být vystavení vysokým teplotám v přetopených místnostech, na slunci, ale i nedostatečný pitný režim, kvůli němuž nezvládá tělo vytvořit dostatečné množství potu pro své ochlazení. Úpal tedy nemusí být ve všech případech způsoben slunečním zářením. Úžeh rozhodně ano. V jeho případě jde o přehřátí mozku, které vzniká v důsledku dlouhodobého pobytu na slunci bez odpovídající pokrývky hlavy a dodržování pitného režimu.

Jak rozlišit úpal a úžeh?

Tím zřejmě nejjasnějším symptomem je v případě úžehu tuhnutí šíje, které se u úpalu nevyskytuje. Obecně platí, že při úpalu se symptomy projevují již v průběhu působení vysoké teploty, u úžehu může k jejich výskytu dojít i několik hodin po slunění. Mezi společné příznaky úpalu a úžehu pak patří bolesti hlavy, zvýšená teplota, nevolnost a zvracení. Pokud vás postihne úpal, může se objevit navíc také zrychlené dýchání, zmatenost, svalové křeče a stav podobný šoku.

První pomoc při úpalu a úžehu

V případě úpalu pomůže koupel ve vlažné vodě, která rychle zchladí celé tělo. U úpalu stačí přiložit na hlavu studený obklad. Nejste-li si jisti, o který stav se jedná, můžete aplikovat obojí, nic tím rozhodně nezkazíte. Samozřejmostí je přesun na chladné místo bez působení slunečních paprsků a podávání odpovídajícího množství tekutin. Při úpalu pomůže i poloha vleže se zdviženýma nohama, která ulehčí krevnímu oběhu.

Bylinková první pomoc při úžehu

Při úžehu, kdy jsou postiženy mozek a mozkové blány, mohou zrychlit zotavení bylinné obklady z heřmánku, který má chladivé účinky a zároveň pomáhá se žaludečními potížemi, které úžeh obvykle provázejí. Na posílení organismu trpícího bolestí hlavy, zimnicí a tuhnutím šíje můžete použít adaptogeny, jako například klanoprašku čínskou, parchu saflorovou anebo bylinkové čaje z břízy či ořešáku. Bříza pomůže také pro harmonizaci krevního oběhu. A pokud k ní přidáte také měsíček, kopřivu a ginkgo bilobu, rozhodně nic nezkazíte. Na zmírnění závratí a pocitu na zvracení si pořiďte tinkturu z pelargonie. Skvěle v tomto ohledu dokáže působit také ájurvédská bylinka gotu kola.

Chcete-li o gotu kola a dalších ájurvédských bylinách zjistit více, přečtěte si článek Ájurvédské bylinky, které stojí za to vyzkoušet.

S bylinkami na úpal

I na úpal pomohou chladivé bylinkové zábaly. V tomto případě ale celého těla. Pokud hledáte něco rychlého a osvědčeného, sáhněte po třezalkovém oleji, který se mimo jiné používá také na Breussovu masáž při vyhřezlých ploténkách. Třezalkový olej má zklidňující účinky a jeho vlivem se tělo snáze uvolní a následně ochladí.

Na zklidnění podrážděné střevní peristaltiky a podporu trávení si můžete dopřát lékořici anebo vlažný mátový čaj, kterým budete také vhodně doplňovat tekutiny, což je při úpalu rozhodně potřeba. Nastartovat opětovně trávení a zmírnit pocity na zvracení pomůže i nápoj z čekanky, žita, ječmene. Skvělá je v tomto ohledu rovněž špaldová káva, která se zároveň může pro oslabené tělo stát zdrojem potřebných minerálů a vitaminů, například fosforu, vápníku, hořčíku, zinku či vitaminu B.

Zdroje:

Treben, Maria: Léčivé bylinky z boží lékárny, přel. Jan Ciosk, Olomouc: Fontána, 2021.

https://byliny-nadeje.cz/