Zaujmou na první pohled

Vzhled, délka a barva vlasů je tím, čeho si na neznámém člověku všimnete na první pohled. Zapracujte díky nim na svém image a dopřejte jim jen tu nejlepší péči. Dobrou zprávou je, že nemusíte kupovat drahé přípravky a zruinovat tak rodinnou kasu. Plně vystačíte s běžně dostupnými surovinami, které dokážou mnohdy poskytnout vlasům šetrnější a účinnější péči než ty připravované v laboratoři.

Základem péče je hydratace

Poskytnout vlasům dostatek vody a udržet ji v nich. To je tajemství, na kterém spočívá veškerý úspěch. Kromě toho je potřeba jim také dodat důležité vitaminy a minerální látky, které se postarají o jejich skvělou kondici. Používání hydratačních šamponů a kondicionérů by mělo být samozřejmostí. Přitom ale neplatí, že nejdražší je vždy to nejlepší. Při péči o vlasy a pokožku hlavy je ale důležitá také technika jejich mytí. Máte-li suché roztřepené konečky, aplikujte šampon pouze ke kořínkům a zbytek hlavy jen opláchněte vodou. Naopak kondicionér by se ke kořínkům dostat neměl. Zvláště u mastných vlasů může způsobit zvýšenou míru další produkce mazu.

Jen šampon a kondicionér nestačí

Stejně jako si pravidelně dopřáváte pleťovou masku, měli byste výživu a hydrataci prostřednictvím masky dopřát i svým vlasům. Na vlasy nebarvené, které jinak vypadají zdravě, ji postačí aplikovat alespoň jednou za 14 dní. Jsou-li vaše vlasy ale barvené, po trvalé anebo extrémně suché, dopřejte jim vlasový zábal přinejmenším dvakrát týdně a připravte ho doma z čerstvých surovin.

Maska pro lesklé vlasy

Jejím základem je jogurt a vejce. Na jednu dávku budete potřebovat:

  • 1 malý kelímek jogurtu
  • 1 vejce
  • 1 lžičku medu

Všechny ingredience smíchejte a naneste na navlhčené vlasy. Nechte alespoň 20 minut působit a pečlivě opláchněte. Při pravidelném používání zaznamenáte změnu již druhý týden. Vaše vlasy budou mít díky jogurtu vyrovnané pH. Vejce jim zase dodají lecitin, objem a lesk, zatímco med zacelí roztřepené konečky.

Olejová maska pro suché vlasy

Pozitivní účinek masky na vlasy poznáte nejrychleji na vlasech suchých a lámavých s roztřepenými konečky. V jejich případě se nemusíte obávat postavit masku na velkém množství výživných olejů. Skvěle se v tomto ohledu osvědčil mandlový, olivový anebo kokosový. Ten poslední je navíc při pokojové teplotě tuhý, takže se snadno nanáší.

Na masku pro suché vlasy si sežeňte:

  • 1 sklenku oleje – olivový, mandlový, kokosový anebo pistáciový či jojobový
  • 1 lžíci majonézy
  • 1 avokádo
  • igelitový sáček

Avokádo vydlabejte a vidličkou rozmačkejte. Přidejte olej a majonézu a důkladně promíchejte. Jakmile se složky spojí, nanášejte masku na vlhké vlasy a pro zvýšení účinku hlavu překryjte igelitovým sáčkem. V případě opravdu velmi suchých vlasů se nemusíte obávat nanést masku až ke konečkům vlasů. Nechte působit alespoň 20 minut a poté důkladně opláchněte. Vlasy nesušte fénem a nechte uschnout přirozeně na vzduchu. Již při první aplikaci masky poznáte rozdíl. Vaše kštice bude krásně vyživená a lesklá. Pro dlouhodobý efekt opakujte celou proceduru alespoň dvakrát týdně.