Výživa – bez uzenin

Imunoložka a alergoložka Sausen Sládková doporučuje podávat jídlo, v němž je co nejméně barviv, konzervantů či chemických přísad, těch jsou plné nejen limonády, ale také bonbóny nebo sušenky. „Rozhodně bych vynechala například uzeniny,“ říká lékařka, podle níž je vhodné stravu doplňovat kvalitními probiotiky. Myslete na to třeba tehdy, když dětem chystáte svačinu, dobré je také naučit je snídat, a to raději kus chleba se sýrem než sušenku. Jíst zdravě rozhodně neznamená držet dietu, spíše naopak: jídlo pro děti by mělo být výživné – takže pokud například zeleninu k večeři, tak v hutné polévce nežli jen v salátu.

Stres – mluvte s nimi

Podobně jako vám není dobře z pomyšlení na velkou pracovní poradu, stresují se vaše děti písemkami a zkouškami. Náročné to mají i s vrstevníky. Dejte jim najevo, že se o jejich starosti zajímáte a neberete je ve srovnání s těmi svými na lehkou váhu. Mluvte s nimi, vyjádřete jim podporu. O víkendu je vezměte ven, už i jarní slunce podporuje tvorbu vitaminu D, který projevy stresu automaticky zmírňuje. Nebo od každodenních starostí vyrazte někam na celý víkend.

Spánek – do postele včas

Čím je dítě starší, tím to bude těžší, ale snažte se potomky přesvědčit, aby chodili spát dříve, jejich biorytmus se potřebuje sladit s roční dobou. Výzkumy ukazují, že člověka nejvíce posílí spánek mezi dvaadvacátou hodinou večerní a druhou ranní. Ideální je chodit spát stále ve stejný čas. Pomozte dětem vybudovat předspánkové rituály, které jim pomáhají usnout, těm menším například čtěte. A pozor, žádný počítač nebo televize těsně před spaním, udržují mozek v napětí, které pak brání v klidu a pohodlně usnout.