Zázvorový čaj
Zázvor je na celém světě známý pro své léčivé vlastnosti. Popíjení čaje z kořene zázvoru vás může během podzimních dnů, kdy řádí virózy, ochránit od nachlazení a chřipek. Jak na něj? Jednoduše nastrouhejte asi půl kořene oloupaného zázvoru, zalijte v konvičce vroucí vodou a po 10–15 minutách sceďte. Podle chuti přidejte med a citron. Zázvorový čaj je skvělý taky na podporu trávení a v případě žaludečních nevolností.
Kurkumové mléko
Tento nápoj se hojně pije především v Indii a díky své barvě se mu říká taky zlaté mléko. Kombinuje kurkumu, což je silně protizánětlivé koření, s teplým mlékem na rostlinné bázi. Kurkuma obsahuje kurkumin, který posiluje imunitní systém a pomáhá bojovat proti infekcím. Pro jeho lepší vstřebávání přidejte ještě špetku černého pepře.
Šťáva z červené řepy
Tento nápoj ze syrové kořenové zeleniny je bohatý na vitaminy, minerály a antioxidanty, které účinně bojují se škodlivými volnými radikály narušujícími naši imunitu. Především betalain je silný antioxidant s protizánětlivými a detoxikačními vlastnostmi. Klinické studie prokázaly, že již konzumace dvou šálků řepné šťávy denně pomáhá snižovat krevní tlak, rozšiřovat cévy a snižovat zánět v těle. A jak na ni? Červenu řepu oloupeme, omyjeme a rozmixujeme v robotu nebo pomocí tyčového mixéru, poté propasírujeme přes sítko. Přidáme šťávu z půlky citronu a trochu cukru, promícháme a zalijeme vlažnou vodou. V lednici vám čerstvá šťáva vydrží dva až tři dny.
Silný vývar
Nemusíme si ho dávat jen s játrovými knedlíčky na oběd, ve skutečnosti je silný horký vývar z masa a kostí tím pravým nápojem, který můžeme během chladných dní popíjet od rána do večera. Je chutný, zahřeje, ale hlavně tělu dodá spoustu zdraví prospěšných látek jako vitaminy, minerály a elektrolyty. Některé studie ukazují, že obsažený glycin (aminokyselina) je účinnou látkou pro zlepšení kvality spánku. Masový vývar má taky spoustu kvalitních bílkovin, což znamená, že nás zasytí na delší dobu a snižuje chuť k jídlu, ve výsledku to tedy může vést k tomu, že během dne sníme méně jídla. Masový vývar je také důležitým zdrojem želatiny, která je v těle využita ve formě kolagenu – ten regeneruje naše klouby a pomáhá k jejich správné funkci.
Černý čaj s medem a skořicí
Tohle je ten pravý voňavý a slaďoučký čaj pro pochmurné podzimní večery. Uvařte slabý černý čaj, a až vychladne na 70 stupňů, přidejte do hrnečku lžičku medu a dvě špetky mleté skořice. Med je přírodní sladidlo, které posiluje imunitu a je ceněný pro svoje antibakteriální účinky. Obsahuje totiž inhibiny, které působí proti rozvoji bakterií. Skořice má zase silné protizánětlivé účinky, obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před poškozením buněk a také snižuje hladinu cukru v krvi. Tak na zdraví!
Zdroje:
https://jimezdrave.cz/recepty/podle-kategorie/napoje/stava-z-cervene-repy-se-zazvorem-906/