Bylinky pro ochlazující letní čaj

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla) je známá uklidňující bylina, kterou lze pít jako čaj nebo používat jako obklad. Má také protikřečové účinky, takže je užitečný při menstruačních křečích, bolestech žaludku a dalších typech bolesti.

Levandule úzkolistá (Lavandula angustifolia) je také uvolňující bylinou, kterou lze užívat v podobě čaje nebo tinktury. Je účinná i při snižování bolestí hlavy souvisejících se stresem a podporuje spánek.

Pro ty, kteří dávají přednost předcházení fyzickým obtížím, je vhodná máta peprná (Mentha piperita), kterou lze užívat v podobě čaje nebo tinktury. Má chladivý účinek a je užitečná také při zažívacích potížích, bolestech hlavy a žaludečních křečích.

Zázvor lékařský (Zingiber officinale) je další bylinou s mnohostranným využitím. Kromě toho, že je účinný při nevolnosti, může také pomoci zmírnit zánět. Pokud se užívá jako čaj, může pomoci zklidnit bolest v krku.

Další všestrannou bylinou je meduňka lékařská (Melissa officinalis). Kromě uklidňujících vlastností může také posilovat imunitní systém a pomáhat v boji proti virovým infekcím, jako jsou opary. Když se užívá jako čaj, má lahodnou citronovou chuť, která je ideální pro léto.

To jsou jen některé z mnoha bylin, které lze použít k přípravě letního čaje. Tak na co čekáte? Vyrazte ven a nasbírejte si bylinky, ze kterých si připravíte dokonalý letní čaj na ochlazení. A pamatujte na to, že i čaj je v létě lepší konzumovat vlažný, ne úplně studený. Jedině tak zaženete žízeň a využijete všech jeho benefitů. Ledové nápoje mohou tělu způsobit šok.

Ponořte se do bylinek

Kromě čaje můžete využít i další způsoby, jak se v létě ochladit pomocí bylinek. Použijte je například při vaření nebo si připravte osvěžující bylinkovou koupel. Pro ochlazení a uvolnění při večerní koupeli přidejte do vany několik hrstí levandule, heřmánku nebo meduňky. Pro zintenzivnění účinku bylinek si připravte bylinný nálev tak, že čerstvé nebo sušené bylinky necháte přejít varem a poté vylouhovat alespoň 20 minut ve vodě. Bylinky sceďte a nálev přidejte do vody ve vaně. Nejenže si užijete blahodárné účinky bylin, ale navíc získáte bonus v podobě aromaterapie.

Bylinky do chladivého letního salátu

Kromě toho, že jsou bylinky chutné, je lze použít i k osvěžení letních zeleninových salátů. Stačí přidat pár lístků máty nebo bazalky a jednoduchý salát se promění v osvěžující a neotřelý pokrm. Chcete-li vyzkoušet novou neobvyklou chuť, zkuste do pokrmu přidat nasekaný fenykl nebo kopr. A nezapomeňte také na čerstvě vymačkanou citronovou nebo limetkovou šťávu.

Pro lepší letní spánek

Mnoho z nás má v horkých letních nocích potíže usnout. Nasušte si bylinky a naplňte jimi malé polštářky, díky kterým se i ve své posteli přesunete na voňavou letní louku. Přírodní éterické oleje, které se z bylinek budou postupně uvolňovat, vám pomohou zklidnit rozjitřenou mysl, ale i upevnit zdraví. Voňavé letní polštářky jsou vhodné i pro naše nejmenší.

A které bylinky jsou do takového polštářku ideální? Vsaďte na heřmánek, levanduli, sušené okvětní plátky z růže a meduňku. Přidat můžete také nasušenou kůru z pomeranče nebo květy jasmínu. Všechny tyto ingredience jsou snadno dostupné pro každého. Jestliže se vám některá z nich ale nedostává, můžete ji klidně nahradit éterickým olejem, který aromaterapeutickou funkci splní také výtečně. Jen je potřeba vždy před spaním polštářek znovu nakapat.