Jak se chovat k pleti s pupínky?

Především se jí minimálně dotýkejte, abyste si na ni zbytečně nezanášeli bakterie podporující rozvoj zánětů. Pupínky nevymačkávejte a pleť neošetřujte přípravky s alkoholem, které ji mohou zbytečně vysušit. S mechanickým peelingem buďte také opatrní. Dejte raději přednost přírodní ošetřující kosmetice, která eliminuje problémy mírného až středně těžkého akné. Ta pomůže dostat pod kontrolu tvorbu kožního mazu a také podpoří pokožku v boji s bakteriální infekcí. Kromě toho omezí zánětlivá ložiska, čímž zklidní chování již vzniklých pupínků, případně zamezí vzniku nových.

Jak zmírnit projevy akné?

Přestože je příčinou akné nejčastěji hormonální bouře, která se v těle rozpoutává poprvé v pubertě a často neutichá ani v pozdním věku, byla prokázána souvislost jeho vzniku s konkrétním chováním. Zejména se jedná o stravovací návyky, jejichž úpravou můžete snadno předejít vzniku dalších pupínků. K hojnému vzniku akné přispívá konzumace potravin s vysokým obsahem sacharidů, kouření, časté pití mléka a ve stravě obsažené mléčné produkty. Mnohdy si k pupínkům pomůžeme také vlastním nevhodným chováním, například používáním těžkých make-upů ucpávajících póry či hutných a mastných krémů, které nejsou na aknózní pleť příliš vhodné. Chcete-li vzniku pupínků na obličeji, zádech, ale i dalších částech těla předcházet, vsaďte na používání lehčí kosmetiky spíše gelového složení, obličej omývejte nejlépe vlažnou vodou a rozhodně pupínky nevymačkávejte.

Přírodní lék na aknózní pleť

Na aknózní pleť s pupínky zabírá šťáva z aloe vera, výluh z lopuchu nebo kopřivy, olej z lískových oříšků, zelený jíl anebo zklidňující levandule. A právě tyto suroviny poslouží jako základ tinktury na aknózní pleť, která ji při pravidelném používání nejen efektivně vyčistí, ale také vyživí.

Ingredience na 250 ml tinktury:

  • 100 ml výluhu ze směsi lopuchu, kopřivy, heřmánku a levandule
  • 50 ml lískooříškového oleje
  • 1 lžíce gelu nebo šťávy z aloe vera
  • 1 čajová lžička drceného hřebíčku
  • 1 čajová lžička suchého zeleného jílu (může být i bílý)
  • tea tree olej nebo alternativně kajeputový olej
  • extrakt z grapefruitových semínek

Postup:

V první řadě si připravte výluh z bylin. Do 150 ml vody přidejte po 1 čajové lžičce od každé bylinky a přiveďte k varu. Po přibližně hodině louhování sceďte a máte základ tinktury. K tomu přidejte olej z lískových oříšků a šťávu z aloe vera. Posypte hřebíčkem a jílem a dobře promíchejte. Nakonec přidejte 5 kapek tea tree nebo kajeputového oleje, který má silné dezinfekční účinky, a vše završte 3 kapkami extraktu z grapefruitových semínek. Ten slouží zároveň jako konzervant a čisticí složka.

Jak tinkturu použít?

Do pečlivě vyčištěné pleti postupně vklepávejte minimální množství tinktury a nechte vstřebat. Úspěch v tomto případě tkví v pravidelnosti, častém používání a nanášení spíše menšího množství najednou. Nebojte se proto vzít si tinkturu s sebou do práce a poklepat jí pleť například v průběhu polední pauzy. Používat ji můžete i jako odličovací prostředek pro důkladné očištění pleti.