Masážemi lidé nejčastěji řeší akutní obtíže, jako jsou zablokované a ztuhlé svaly, bolesti zad či migrény. „Přicházejí, až když je jim nejhůř: teď to chci vyřešit a nejlépe hned. Tak to ale nefunguje,“ říká terapeut Michal Pavlů z pražského centra trvalého zdraví Cordeus. „S klienty proto pracujeme hlavně na změně přístupu. Masáž nejsou vyhozené peníze, ale investice, stejně jako hodina jógy nebo návštěva kadeřníka,“ dodává. Účinky masáže na zdraví jsou totiž mnohem větší, užíváte-li ji jako prevenci. Zlepšuje krevní oběh, imunitu, působí detoxikačně, snižuje tlak, harmonizuje energii, pomáhá přepracované a nemocné duši. Už jen to, že vám dovolí na chvilku vypnout, má pozitivní vliv na zdraví. „Mladí jsou dnes v horším stavu než předchozí generace. Je to nejen sedavým zaměstnáním, ale i tím, kolik jsme toho schopni denně stihnout,“ říká Michal Pavlů, který masíruje už sedmnáct let.


Každý dotek léčí

Blahodárné účinky masáže jsou ale mnohem větší než jen úleva od bolesti, relaxace nebo detoxikace organismu. Stále více vědeckých studií ukazuje souvislost mezi lidským dotykem a zdravím – ať už jde o masáž, či pouhé držení dlaně. V důsledku je tak úplně jedno, pro jakou masáž se rozhodnete. Ředitelka Institutu pro výzkum dotyku v Miami, doktorka Tiffany Fieldová doporučuje pravidelnou ‚denní dávku‘ dotyku trvající 10 až 15 minut. Nevěříte? K dispozici je studie vědců z Univerzity v Severní Karolíně, která prokázala snížení krevního tlaku u žen, které si každý den na 10 minut natěsno sedly k partnerovi. Podle dalších studií pravidelné masáže zvyšují hladinu hormonů štěstí – serotoninu a oxytocinu.


Jak vybrat maséra

Nabídka masáží je tak pestrá, že nemusíte obletět půlku světa, abyste si dopřáli havajskou lomi lomi, japonskou shiatsu nebo thajskou masáž. Ať zvolíte cokoliv, výsledný dojem závisí hlavně na zručnosti maséra. A jak poznáte toho správného? Dejte na doporučení a osobní pocit. „Než začne masírovat, měl by zjistit, s čím máte problémy, co děláte za sport, jaké máte zaměstnání, aby mohl masáž profilovat,“ říká Michal Pavlů. K masérovi byste měli mít hlavně důvěru. „Měl by vás nasměrovat, jak svoje tělo vést dál. Hlavně by práce měla maséra bavit. Když ho nebaví, tak to klient pozná,“ radí Michal Pavlů.


Po masáži odpočívejte

Správný masér vám nabídne vodu nebo šálek čaje před a po masáži. Při masáži se totiž nastartuje vyplavování toxinů, které z těla odcházejí s močí. V den masáže proto hodně pijte a zapomeňte na alkohol. Po výkonu už jen relaxujte, neběhejte, necvičte, masáž sama o sobě je svého druhu fyzický výkon, po kterém tělo potřebuje odpočívat. Následující den tak můžete vnímat svaly a úpony, jako byste byli cvičit.


JAKOU MASÁŽ VYBRAT?

1) KONDIČNÍ

Je určena ke zlepšení zdravotního stavu a k posílení organismu zanedbaného nedostatkem pohybové aktivity. Ten se projevuje ztrátou pevnosti kůže, omezeným pohybem v kloubech, ochablým a zkráceným svalstvem, ztuhlostí a bolestivostí nebo také potížemi s nespavostí. Zlepšuje krevní oběh a látkovou výměnu, celkově regeneruje organismus. Intenzivnější a tvrdší hmaty odstraňují nahromaděné únavové látky, jako jsou kyselina mléčná nebo močovina, a s nimi i pocit únavy. Nemusíte se ani vydat na masáž celého těla – příjemná je už masáž šíje nebo unavených chodidel.


2) AJURVÉDSKÁ

V indické ájurvédě, prastaré léčebné metodě, najdeme i masáž. Připravte se na několikahodinový obřad, při kterém vás namasírují a promažou od hlavy až k patě bylinným olejem vybraným podle individuálních potřeb a zdravotního stavu. Jemná a relaxační masáž harmonizuje mysl i tělo.


3) THAJSKÁ

Neodkládejte oblečení, lehněte si na podlahu a připravte se na důkladný strečink. Tahle ‚jóga pro líné‘, jak se masážní technice přezdívá, spočívá v protlačování bodů a prohýbání, nikoliv hnětení jako u klasické masáže. Tímto způsobem se uvolňují zablokované dráhy. Masáž může i bolet, a to v případě, že máte akutní nebo chronické problémy. Má-li být účinná, měla by trvat dvě až tři hodiny. Výborně protahuje a uvolňuje v místech, kde je člověk zatuhlý.


4) SHIATSU

Tradiční japonská léčebná metoda vychází ze stejných medicínsko-filozofických principů jako čínská akupunktura. Kombinuje akupresuru s protahovacími cviky. Působením na akupunkturní body a meridiány vyrovnává výkyvy v oběhu životní energie, a tím upevňuje zdraví. Na rozdíl od běžné masáže, která se provádí výhradně rukama, masér používá i lokty, kolena a nohy. Probíhá na podložce přes oblečení.


5) LYMFATICKÁ

Rozproudí lymfatický systém, ve kterém koluje míza neboli lymfa, jejíž funkcí je detoxikace. Tím urychlí odplavení škodlivin z těla ven a odlehčí organismu zatíženému nemocí, přemírou škodlivin či nadměrnou psychickou či fyzickou zátěží. Nastartuje fungování vlastního imunitního systému. Pomáhá při léčbě otoků, zmírňuje celulitidu, urychluje regeneraci po fyzické námaze, ale i rekonvalescenci po liposukcích. Pohyb a odtok lymfy může rozpouštět i psychické bloky. Ocení ji také lidé vystavení dlouhému stání nebo sezení, protože odstraňuje pocit těžkých nohou.


6) REFLEXNÍ TERAPIE

Výborně doplňuje standardní medicínskou léčbu. Tlakovou diagnostikou umožňuje najít nejslabší místa v těle a jejich stimulací může ulevovat od bolesti a nahromaděného napětí nebo předcházet nemocem. Pracuje s akupunkturními body a meridiány. Aplikuje se na jakoukoliv část těla: na dlaně, hlavu, obličej, páteř… nejvyhledávanější je ale masáž chodidel.


7) HOT STONES

Využívá nahřátých hladkých kamenů, které kombinuje s variacemi na klasické masážní terapie. Ocení ji zimomřiví i ti, kdo mají namožené svaly, ale preferují lehčí masáže. Teplo totiž svaly uvolní a dovolí masérovi je propracovat bez použití velkého tlaku.

CHCETE BÝT ZDRAVĚJŠÍ? DOTÝKEJTE SE.

CHCETE BÝT ZDRAVĚJŠÍ? DOTÝKEJTE SE.

1. Zapracujte na sobě – najděte si cvičení, které vás bude bavit. Párový tanec, pilates nebo jóga fungují jako určité automasáže, při kterých tlakem končetin proti sobě navzájem nebo do podlahy stimulujete tlakové receptory.


2. Obejměte někoho – prospějete tím sobě i svému protějšku, objetí totiž stimuluje tlakové receptory obou zúčastněných.


3. Pomozte si sami – automasáž přetěžovaných míst, jako jsou krk, ramena, kříž, má okamžitý efekt. Od bolesti uleví i tenisový míček! Zkuste ho opřít mezi páteř a zeď a rolovat od šíje ke kříži a zpět. Stejně dobře funguje i na unavená zápěstí nebo chodidla.


4. Investujte do sebe a alespoň jednou do měsíce si dopřejte masáž od profesionála.


Zdroj: www.cordeus.cz, Michal Pavlů