Příčiny suché pokožky

Suchou pokožkou se může projevovat nedostatek některých vitaminů a minerálů v těle, dehydratace, příliš časté umývání, pobyt v suchém prostředí, ale naopak i dlouhodobé působení vody ve vaně nebo vířivce či nadměrné slunění. Faktorů způsobujících suchou pokožku je celá řada. Připočítat k nim musíme také používání kosmetiky s vysokým obsahem alkoholu a agresivní čisticí prostředky, kterými trpí pokožka našich rukou. Jak pečovat o suchou pokožku?

Přírodní kosmetika pro suchou pokožku

Chceme-li mít krásnou a zdravou pleť, nesmíme zapomínat ji správně hydratovat. Proto byste měli užívat vhodnou kosmetiku. Důležitou roli při udržování dobré kondice pleti hraje také výživa a pitný režim. Při výběru kosmetiky se zaměřte na její složení. Pro hydrataci pokožky je důležitý tukový základ. Kvalitní přírodní hydratační krém pro suchou pleť by měl obsahovat rostlinné oleje, másla, vosky, sádlo, nebo dokonce lanolin. V zimě si můžeme dovolit hutnější konzistenci, zatímco v létě bychom měli volit lehčí, aby se nám zbytečně neucpávaly póry.

Kosmetika, kterou budete používat na suchou pleť, nesmí obsahovat alkohol. A to ani v případě čisticí pleťové vody. Ve složení pleťových a tělových krémů pro suchou pleť hledejte bambucké máslo, kakaové máslo, z olejů pupalkový, mrkvový, jojobový, mandlový, avokádový či kokosový. Ty ostatně můžete na suchou pokožku použít také v jejich čisté formě.

Jako prevenci proti praskání žilek, které jde se suchou pokožkou ruku v ruce, je skvělý hroznový olej, ale také vitamin C, který lze užívat vně i zevnitř. Mezi hydratační složky v přírodní kosmetice patří také glycerin, kyselina hyaluronová nebo urea. Pro vytvoření ochranné vrstvy bránící odpařování vody by v krému pro suchou pokožku měl být obsažen také včelí či karnaubský vosk.

První pomoc pro suchou pokožku

Chcete-li svoji kůži rychle zregenerovat například po dlouhém slunění, kdy je vysušená a bez energie, můžete si dopřát regenerační bylinkovou koupel, která zbaví povrch těla odumřelých kožních buněk a urychlí regeneraci kůže.

K přípravě bylinné koupele pro suchou pokožku budete potřebovat:

  • 4 polévkové lžíce heřmánkových květů
  • 2 polévkové lžíce nati pýru
  • 2 polévkové lžíce květů levandule
  • 1 polévkovou lžíci listů rozmarýnu
  • 1 polévkovou lžíci nati z lichořeřišnice

Tyto bylinky můžete přidat do vany nebo je svařit předem v hrnci a nálevem se při koupeli polévat. Tato bylinná koupel je vhodná také k ošetření vlasů a vlasové pokožky. Použít ji můžete i ve formě spreje.

Vyzkoušejte bylinné oleje

Pokud trpíte suchou pokožkou, bylinné oleje mohou být skvělým způsobem, jak zlepšit kvalitu pokožky. Třezalkový olej je obzvláště účinný při hojení poškozené pokožky a ran. Hodí se tedy i na pokožku spálenou od slunce. Velmi účinně zklidní podrážděnou pokožku také měsíčkový olej.

Pro úlevu od bolestivých otoků pomůže tújový olej, který můžete použít také při odstraňování bradavic a dalších kožních výrůstků. Myrtový olej pomáhá zklidnit a uvolnit pokožku. Protizánětlivé a zklidňující účinky má i lopuchový olej. Při prvním použití jakéhokoli bylinného oleje nejprve otestujte na malé oblasti pokožky případnou reakci, a pokud je vše v pořádku, můžete si užívat jeho blahodárných účinků.

Zdroje:
Bucková, Shannon: Přírodní kosmetika: jak na to: 200 rad, postupů a návodů k výrobě přírodních kosmetických produktů, Praha: Metafora, 2015.
https://byliny-nadeje.cz/