Vsaďte na přírodní materiály obuvi
Tou nejrychlejší prevencí, kterou můžete začít, je vyřazení obuvi ze syntetických materiálů. Pokud nosíte obuv ze syntetických materiálů nebo jste obzvláště náchylní k pocení, může se nepříjemný zápach rychle stát nesnesitelným – pro vás i pro vaše okolí. Ideální jsou tedy spíše kožené sandály, bavlněné kecky a podobně.

Myjte si nohy správně
Předcházet zápachu můžete také správným mytím nohou. Při tom používejte antibakteriální mýdlo a po umytí nohy důkladně osušte. Po umytí můžete nohy ošetřit speciálním krémem. Ten ale vybírejte opravdu pečlivě, protože pokožka na chodidlech má jinou strukturu než zbytek těla. Nemá mazové žlázy a zároveň obsahuje dvakrát více potních žláz.

Krém na nohy není jen tak ledajaký krém

Krém na nohy by měl obsahovat látky, které jsou účinné proti virům, bakteriím, kvasinkám a pomohou předcházet mykózám. Krém na nohy musí také rychle a hluboko pronikat do pokožky a účinně ji hydratovat. Hledejte proto krémy obsahující močovinu (ureu), která pokožku změkčuje a hydratuje, panthenol působící hojivě, extrakt ze zeleného čaje s ochrannými a antioxidačními účinky anebo olej ze semínek vinné révy.

Přečtěte si také: Modřín pomůže posílit imunitu, ale skvěle funguje také proti pocení a zápachu nohou.

Když už je na prevenci pozdě

Pokud už máte nohy zpocené, s nepříjemným zápachem můžete zatočit s využitím síly bylinek, ze kterých si snadno připravíte lázeň pro nohy. Mezi bylinky s antibakteriálními účinky, které zároveň dokážou pomoci snížit intenzitu pocení nohou, patří například rozmarýn, šalvěj, máta, levandule s antiseptickými účinky, tea tree olej, kafr, bergamot anebo cypřiš, který má silný stahující efekt i na cévy.

Jak na ni?

Připravte si dva šálky vody (cca 500 ml), dvě lžíce sušeného rozmarýnu a po jedné lžíci sušené máty, levandule a šalvěje. Přidat můžete také pár kapek tea tree oleje anebo oleje z bergamotu či cypřiše. Vodu ohřejte, přidejte bylinky, nechte 15 minut odstát a sceďte. Naplňte nálevem umyvadlo a ponořte do něj nohy na 15–20 minut.

Pomůže i černý čaj

Pokud nemáte po ruce žádné sušené bylinky, můžete použít také černý čaj. Třísloviny obsažené v černém čaji pomáhají regulovat pH pokožky na chodidlech. Pravidelné koupele snižují nepříjemný zápach a vytvářejí ochrannou vrstvu proti infekcím, které způsobují praskliny a hromadění nečistot na nohách.

První pomoc do sandálů

Potí se vám nohy tak, že v sandálech bez ponožek při každém kroku kloužete a obáváte se toho, že vám noha z obuvi vypadne? Pomozte si jedlou sodou, která má zároveň antiseptické účinky a neutralizuje pH pokožky. S její pomocí budete také předcházet zápachu a vzniku plísní. Stačí jí lehce posypat vnitřek obuvi. Počítat ale musíte s tím, že vrstvu je třeba pravidelně obnovovat. Poněkud praktičtějším řešení je přírodní pasta vyrobená z kokosového oleje, kukuřičného škrobu a jedlé sody. Tu můžete vetřít rovnou do chodidel podobně jako krém. Kokosový olej bude pokožku zároveň hydratovat, zjemňovat a zanechá ji voňavou a čistou.

Zdroje:
Bucková, Shannon: Přírodní kosmetika.
Jak na to: 200 rad, postupů a návodů k výrobě přírodních kosmetických produktů, Praha: Metafora, 2015.
www.vitalia.cz