Stres

Oslabený imunitní systém a stres spolu souvisí víc, než si možná dokážeme připustit. Proč tomu tak je? Hormon kortizol, který se při stresu vyplavuje, totiž tlumí aktivitu imunitního systému a naopak podporuje zánětlivé procesy v těle. Máte toho v práci tolik, že se sotva zvládnete najíst? Šlape po vás šéf nebo řešíte rodinné problémy, které vám nedají spát? Pak jste zvláště v chřipkové sezoně mnohem náchylnější k onemocnění.

Řešení: Zkuste si práci nastavit a rozvrhnout tak, abyste se necítili tolik pod tlakem. Věřte, že každý problém má svoje řešení a že po bouři zase přijde klid. Svoje pocity nedržte pod pokličkou, ale otevřeně o nich mluvte. Před usnutím odložte mobily, uvařte si meduňkový čaj a zkuste alespoň dvacet minut meditovat. Vyzkoušet můžete některou z meditací a dechových technik na našem videoportálu nebo třeba jógový spánek jóga nidru.

Cukr

Cukr škodí nejen vaší postavě, ale taky imunitnímu systému. Zvláště ten jednoduchý, rafinovaný. Jeho konzumace negativně ovlivňuje schopnost bílých krvinek ničit škodlivé bakterie. Pokud si dáte jednou, dvakrát do týdne horkou čokoládu a něco sladkého k tomu, nic se neděje. Přemíra cukru ale škodí střevům, což je nejdůležitější orgán pro naši obranyschopnost, kde sídlí až 70 % buněk imunitního systému.

Řešení: Omezte nákup cukrovinek – když je nebudete mít doma ve spíži, nemůžete po nich sáhnout. Vyhněte se potravinám s přidaným cukrem, jako jsou limonády, čokoládové tyčinky, sušenky, pudinky, ochucené jogurty a sladké pečivo. Při pečení nebo slazení kávy a čaje sáhněte raději po medu nebo čekankovém sirupu, který má lepší složení.


Alkohol

Konzumace alkoholu narušuje schopnost těla bránit se před infekcí a přispívá k poškození dalších orgánů. Pozor, i umírněná konzumace alkoholu způsobuje změny ve fungování imunitního systému a čím více skleniček během večera vypijete, tím víc budete náchylní k virózám a dalším nemocem.

Řešení: Jestliže máte pití alkoholu spojené s příjemným časem ve společnosti vašich blízkých, zkuste je místo do vinárny pozvat v sobotu odpoledne k vám domů. Můžete si společně uvařit dobré jídlo a užít si u toho zábavu. Nebo jděte společně do sauny, na výstavu, do kina.


Nedostatek spánku

Maminky malých dětí o tom vědí své. Bez dostatečné délky kvalitního spánku nedáváte svému imunitnímu systému šanci na to, aby se zregeneroval a fungoval tak, jak má. Oslabený organismus pak snadno chytne každý bacil. Myslete na to, až si budete chtít večer pustit další díl seriálu na Netflixu. Lépe uděláte, když si půjdete včas lehnout a dopřejete si alespoň 7 až 9 hodin kvalitního spánku.

Řešení: Jestli vás trápí špatný spánek, zlepšete ho tím, že si dáte jen lehkou večeři a čtyři až šest hodin přes usnutím nebudete pít nápoje s kofeinem. Večer už nedělejte žádnou namáhavou práci, snažte se o klidový režim. Usínání i spánek zlepší krátká procházka na čerstvém vzduchu a taky pravidelnost – lehnout si jděte vždy ve stejnou hodinu.


Lenost

I když vás podzimní počasí nejspíš láká k tomu proválet víkend v posteli, nedělejte to. Zvlášť ne, pokud máte sedavé zaměstnání a většinu z týdne strávíte na židli v kanceláři. Podle doktora Joel Fuhrmana, autora knihy Superimunita, dlouhodobé sezení zpomaluje metabolismus, což znamená, že tělo vstřebává živiny podporující imunitu pomaleji než normálně. Neplatí ale, že musíte mučit tělo v posilovně – naopak! Přemíra zátěže nám škodí. Ideální je jít se každý den projít svižnou chůzí nebo cvičit jógu, která má na imunitní systém téměř zázračné účinky. Cvičte s námi z pohodlí domova – lekce od renomovaných lektorek jógy najdete v sekci Jóga.


Řešení: Důležité je, aby vás pohyb bavil! Najděte si sport, u kterého se budete cítit štastní, ať už je to cokoliv. A jestliže si k tomu přizvete kamarádku, uděláte pro svoje zdraví dvojnásobek. Podle vědců totiž naše vztahy s přáteli posilují imunitní systém díky pozitivním emocím, které s nimi prožíváme.

Zdroj: Superimunita (Joel Fuhrman, Práh 2014)