To, zda následky hodování pocítíte v podobě těžkého břicha, pálení žáhy, nadýmání či dokonce průjmu nebo zvracení, záleží na vaší aktuální zdravotní kondici, kombinaci a především množství jídla, které naráz zkonzumujete. Dejte si, na co máte chuť, ale hlídejte, kolik toho sníte a volte správné kombinace.

Pokud se většinu roku stravujete dobře, jednodenní úlet nepředstavuje žádný velký problém. A nemusíte si kvůli němu dělat výčitky. Někteří odborníci na výživu dokonce radí občas se přejíst nebo vybočit z jinak zdravého režimu ne dvakrát ‚zdravým‘ jídlem, aby se tělo ‚otužilo‘. Potíž už ale může nastat, když začnete 24. a nezastavíte se až do 31. prosince. Týdenní přejídání se projeví zejména u lidí, kteří se snaží zhubnout. Pozor by si měli dát ale i lidé s cukrovkou, obezitou a vysokým krevním tlakem. A až bude po svátcích, vašemu tělu prospěje, když zařadíte odlehčený jídelníček, který tělo nezatíží, zahřeje a nabije energií.

Tady jsou domácí vyprošťováky, které spolehlivě zaberou, když to přepísknete. Mějte je po ruce pro případ pohotovosti.

  • Čaj nebo pivo – okamžitou úlevou po tučném či těžkém jídle může být mátový nebo fenyklový čaj nebo malé pivo.
  • Japonské švestičky Umeboshi - Samurajské zázračné jídlo dokáže nejen pomoci při potížích se zažíváním, umí zahnat únavu a celkově skvěle vyladit váš organismus, pomáhá při nachlazení, kašli i horečkách. Koupíte je fermentované i sušené v tabletách.
  • Šťáva z kysaného zelí – je-li organismus překyselený, pálí vás žáha, pomůže vypít 2–3 dcl šťávy z nepasterovaného kysaného zelí. Příznivě působí na trávení a střeva.
  • Silný masový vývar – hovězí nebo kuřecí vývar je obklad na žaludek rozbouřený po noci, kdy jste to přehnali s alkoholem. Jde o spolehlivý lék na kocovinu.
  • Zvyšte přísun kyslíku – odbourat toxické účinky alkoholu pomáhají i dechová cvičení. Tím, že okysličíte organismus, toxické zplodiny z alkoholu, se rychleji doplaví. Jděte se projít na čerstvý vzduch a soustřeďte se vědomě na nádech a výdech. Zacvičte si dechové techniky podle videa s námi.
  • Bod dlouhověkosti Zu San Li – stimulace akupresurního bodu žaludku se může zdát jako magie, ale čínští lékaři na ní nedají dopustit. Působí skvěle nejen při přejedení, ale i na posílení celkové imunity. Bod najdete na přední straně holeně po kolenem. Masírujte ho prsty 9x kruhovým pohybem ve směru hodinových ručiček, vystřídejte nohy. Provádějte zhruba 10 minut.