Šípek – superpotravina z našich luhů

Ovoce a zelenina s vysokým obsahem céčka
V závislosti na ročním období můžete pro doplnění vitaminu C zvolit například brusinky, borůvky, kysané zelí anebo papriky či černý rybíz. Na podzim jsou skvělým zdrojem vitaminů šípky. Tyto drobné červené plody šípkové růže lákají svojí barvou ke sběru již z dálky. Sbírat by se měly dobře zralé a vybarvené plody s měkkou dužninou, která jde dobře vyloupnout a oddělit od chlupatých malých semínek, která jsou tak nepříjemná, když se vám dostanou, kam nemají. Pro kuchyňské využití šípku je potřeba všechna tato drobná semínka poctivě odstranit. I ona se ale dají dále využít. Po rozdrcení v hmoždíři mají delikátní vanilkovou chuť a vůni a vykazují blahodárný vliv na ledviny a celkové odkyselení organismu. Co dobrého si ale můžete vyrobit ze šípkové dužniny?
Šípková marmeláda
