Ovoce a zelenina s vysokým obsahem céčka

V závislosti na ročním období můžete pro doplnění vitaminu C zvolit například brusinky, borůvky, kysané zelí anebo papriky či černý rybíz. Na podzim jsou skvělým zdrojem vitaminů šípky. Tyto drobné červené plody šípkové růže lákají svojí barvou ke sběru již z dálky. Sbírat by se měly dobře zralé a vybarvené plody s měkkou dužninou, která jde dobře vyloupnout a oddělit od chlupatých malých semínek, která jsou tak nepříjemná, když se vám dostanou, kam nemají. Pro kuchyňské využití šípku je potřeba všechna tato drobná semínka poctivě odstranit. I ona se ale dají dále využít. Po rozdrcení v hmoždíři mají delikátní vanilkovou chuť a vůni a vykazují blahodárný vliv na ledviny a celkové odkyselení organismu. Co dobrého si ale můžete vyrobit ze šípkové dužniny?

Šípková marmeláda

Jako první se nabízí šípková marmeláda, která se díky své nakyslé chuti kombinované s příjemnými nasládlými tóny hodí k namazání na chleba, ale také jako součást nejrůznějších dezertů a moučníků.

Ingredience:

  • 1 kg natrhaných plodů šípku
  • želírovací cukr
  • kyselina citronová

Postup:

Nejprve je potřeba připravit šípky. Jestliže nechcete pokoušet nezbedné štětinky chloupků na jejich semenech, navlékněte si rukavice. Každý šípek nožem rozkrojte napůl a odstraňte semínka a černou stopku. Zbytek dužniny vložte do hrnce a zalijte předem převařenou a vychladlou vodou. Přidejte odpovídající množství želírovacího cukru v souladu s návodem na obalu a směs přiveďte k varu. Vařte za stálého míchání přibližně čtvrt hodiny. Poté přisypte kyselinu citronovou a obsah hrnce rozmixujte tyčovým mixérem. Ještě horkou marmeládu lijte do předem připravených nahřátých sklenic a ty po zavíčkování obracejte dnem vzhůru.

Co dalšího lze připravit ze šípků

Dávné filmové dilema „se zelím nebo se šípkovou“ asi nebude nikdy rozřešeno, každopádně šípková omáčka je další dobrotou, kterou si můžete z těchto malých červených plodů přichystat. V minulých dobách patřila takřka neodmyslitelně k pokrmům ze zvěřiny, výborně chuťově doplní ale i pokrmy z jakéhokoli jiného červeného masa. Za zmínku stojí také výtečný šípkový čaj, který si v zimě můžete uvařit z nasušených plodů. V neposlední řadě je možné ze šípků připravit také chutný domácí sirup, přímo nadupaný vitaminy a minerálními látkami, kterých tyto plody obsahují více než dost. Postup je podobný jako v případě bezinkového sirupu.

Jaké blahodárné látky vlastně šípkové plody obsahují

Kromě již zmíněného vitaminu C, kterého mají více než citrusy, jsou šípky ceněným zdrojem vitaminů A, B1, B2, K a E. Navíc jsou bohaté také na minerály, jako například fosfor, vápník, hořčík, železo anebo zinek. S jejich pomocí lze předcházet chorobám srdce. Šípek se ale v lidovém léčitelství používá také při artróze pro zvýšení pohyblivosti kloubů a jeho hydratační a zjemňující účinky jsou využívány i v kosmetice.