Šípek – superpotravina z našich luhů

Šípek – superpotravina z našich luhů
Na podzim je potřeba před nadcházející sezonou chřipek pěkně napěchovat svoje tělo vitaminy, především vitaminem C, který nese též označení kyselina askorbová. Céčko je ideální konzumovat ve zralém sezonním ovoci a pokud možno pravidelně, protože v těle příliš dlouho nezůstává. Kde ho ale na podzim vzít, když sezonního ovoce je pomálu a pomeranče už nám přestávají stačit?

Ovoce a zelenina s vysokým obsahem céčka

V závislosti na ročním období můžete pro doplnění vitaminu C zvolit například brusinky, borůvky, kysané zelí anebo papriky či černý rybíz. Na podzim jsou skvělým zdrojem vitaminů šípky. Tyto drobné červené plody šípkové růže lákají svojí barvou ke sběru již z dálky. Sbírat by se měly dobře zralé a vybarvené plody s měkkou dužninou, která jde dobře vyloupnout a oddělit od chlupatých malých semínek, která jsou tak nepříjemná, když se vám dostanou, kam nemají. Pro kuchyňské využití šípku je potřeba všechna tato drobná semínka poctivě odstranit. I ona se ale dají dále využít. Po rozdrcení v hmoždíři mají delikátní vanilkovou chuť a vůni a vykazují blahodárný vliv na ledviny a celkové odkyselení organismu. Co dobrého si ale můžete vyrobit ze šípkové dužniny?

Šípková marmeláda

Loading
ZAVŘÍT REKLAMU
Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.