Růže šípková (nebo latinsky také rosa canina) je keř, který najdeme v celé Evropě, nejlépe se mu ovšem daří na místech, kde je nejvíce přímého slunečního záření. Jde o velmi skromnou, avšak bojácnou rostlinu, která roste jako keř a do výšky může dosahovat až neuvěřitelných tří metrů.

V květnu a červnu začíná šípek kvést, což je doprovázeno typicky omamnou růžovou vůní. Poté co odkvete, přesněji řečeno v srpnu a září, se na keřích začínají objevovat první červené plody – šípky. Pokud si z nich chcete připravit zavařeninu, víno nebo třeba jen chutný čaj, který je výborný při močových a ledvinových potížích, sbírejte pouze sytě červené plody!

A kdy je ideální čas na sběr šípků? Nejlépe v období pozvolna začínajícího podzimu, tedy od září či přelomu října do listopadu. Plody růže šípkové sbírejte vždy za slunného počasí – tehdy obsahují nejvíce vitaminu C. Nikdy netrhejte šípky po dešti, mohly by vám zplesnivět!

A právě vitamin C je něco, v čem šípek strčí leckteré přírodní bylinky do kapsy. Kromě rakytníku totiž žádný jiný plod tolik „céčka“ neobsahuje. Ideální je proto šípek řádně nasušit a poté jej použít pro výrobu čaje. Ale pozor. Poté co si šípky nasbíráte, měli byste je okamžitě začít sušit. Ideálně pod umělým teplem, tedy v troubě na 60 stupňů Celsia s mírně otevřenými dvířky. Sušení těchto plodů urychlíte, pokud je namačkáte třeba vidličkou nebo plochou stranou nože.

Jak poznáte, že jsou usušené? Jejich barva se změní na tmavě červenou. Černé plody raději vyhoďte.

Tento jasně červený plod je ceněný pro své blahodárné účinky na močové cesty, snižuje cholesterol. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C je to jeden z nejlepších přírodních léků proti paradontóze a onemocnění dásní. Po šípkovém čaji sáhněte při zánětu močových cest, ledvin či ledvinových kamenech anebo jej popíjejte jako prevenci. V období chřipek a onemocnění vám skvěle poslouží i k celkovému posílení organismu.