Jasný cíl a především smysl

Klíčem k úspěchu při zařazení nové činnosti je především jasná definice toho, čeho chcete dosáhnout. Každý má přitom jiné cíle, touhy a přání. Někdo by rád zhubl, jiný by se chtěl i přes pokročilejší věk naučit třeba lyžovat. Všichni se ale chceme cítit lépe. K tomu je nutné vidět v tom, co chcete začít dělat, jasný význam a smysl. Jedině tak máme šanci u toho vydržet a změnit svůj život k lepšímu. Pokud naopak o smyslu toho, do čeho se chcete pouštět, budete pochybovat, je velká pravděpodobnost, že u toho nevydržíte. Vědět, proč něco děláte, je totiž tím naprosto zásadním faktorem pro základ motivace.

Co když mysl chce a tělo nemůže?

Pak je namístě tělo podpořit, například konzumací přírodních doplňků stravy, které pomohou s dodáním vitality a energie. Povolejte na pomoc například základní rostlinu indické ájurvédy, všemocnou ašvagandu. Ta byla odpradávna využívána jako účinný prostředek pro posílení těla i mysli. Kromě toho pomáhá zvyšovat odolnost vůči stresu a má pozitivní účinky na nervovou soustavu. Díky pravidelné konzumaci ašvagandy se budete cítit plni energie a pravděpodobně se zlepší i váš sexuální apetit.

Z počeštěného názvu této rostliny, který zní vitánie snodárná, je jasné, že půjde o přírodní prostředek podporující nejen vitalitu, ale také kvalitní spánek. Ašvaganda vám dodá energii, pomůže vám se lépe vyspat, a navíc podpoří vaši chuť do života, která je potřebná k tomu, aby neklesala vaše motivace k životní změně. Vypěstovat si ji sami doma ale bohužel většinou nezvládneme. Naštěstí je možné sehnat ašvagandu také ve formě vysoce kvalitního prášku, připraveného ze sušených částí rostliny.

Tip redakce: Zkuste si přece jen životabudič doma vypěstovat. Návod na pěstování kotvičníku zemního přinášíme ZDE.

Nejen zelená viagra

Ženšen pravý je nejúčinnějším adaptogenem, který je rovněž hojně využíván v oblasti čínské medicíny. Kromě pozitivního vlivu na potenci a eliminace nežádoucích účinků menopauzy u žen se jeho pravidelná konzumace může projevit také ve zlepšení krevního oběhu a imunity, zlepšení paměti a celkové funkce mozku a v neposlední řadě také subjektivně nižším pocitem stresu a únavy. Staří Číňané ženšen používali také jako prostředek, který jim měl pomoci k dosažení dlouhověkosti. Potřebujete-li tedy tělu dodat chybějící energii a alespoň krátkodobě mu pomoci překonat období únavy, měli byste ženšen zařadit do svého jídelníčku.

Místo kávy guaranu

Guaranin je tajemstvím liánovité rostliny pocházející z amazonských pralesů, jejíž název je odvozen ze jména indiánského kmene Guaraní. Právě guaranin se svými účinky podobá kofeinu v kávě. Na tělo však působí mnohem déle, a proto je možné jej využívat k trvalému nárůstu energie a vitality. Guarana však obsahuje kromě guaraninu se stimulačními účinky také celou řadu dalších biologicky aktivních látek, vitaminů, minerálů a jiných prvků, které díky svému společnému působení dodají tělu výživu i v době vyšší zátěže, kdy se do života snažíte zavést nový návyk. Aby byly účinky přírodních doplňků stravy co nejvyšší, vybírejte jen kvalitní přípravky vyrobené z celých částí semen či rostlin. Vyhněte se levnějším extraktům, které sice také účinkují, ale jsou mnohem agresivnější.

Vnitřní naladění

Nezapomeňte, že pokud se snažíte čehokoli dosáhnout a chybí vám vnitřní motivace, může to být i tím, že daný cíl považujete za příliš náročný či pracný. Proto je potřeba si vždy vybírat to, na co stačíme, a také si z toho nedělat práci, ale zábavu. Do té se přece člověk pouští mnohem raději.

Zdroj: Adaptogeny (Triton, 2011)